vrijdag 19 januari 2018, 05:05 uur

Uitwisseling tussen Nederlandse en Turkse universiteiten

post thumbnail

Vanaf begin 2011 geven drie Nederlandse universiteiten in samenwerking met drie Turkse universiteiten een reeks colleges over het thema EU-uitbreiding en Turkije. Via een audiovisuele link volgen studenten van de participerende universiteiten de grensoverschrijdende colleges zonder hun collegebanken te hoeven verlaten. Daarnaast is een breed publiek in staat de colleges achteraf te bekijken.

In het kader van het project is de site www.digi-college.nl opgezet, die bedoeld is voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema EU-uitbreiding. Via de website heeft een breder publiek toegang tot zowel de digitale colleges als een kennisbank met informatie over EU-uitbreiding en Turkije. Naast informatie over het toetredingsproces van Turkije, kunnen op de site alle colleges teruggekeken worden en is er de mogelijkheid vragen te stellen aan de betrokken docenten van de verschillende universiteiten.

Digi-college is een initiatief van het Turkije Instituut en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidiering van het Europafonds. Doel is grensoverschrijdend leren door middel van interactieve educatie te bevorderen en te voorzien in de behoefte van studenten en andere belangstellenden aan feitelijke kennis over de geschiedenis, de stand van zaken en de verschillende perspectieven inzake de Turkse ambitie om toe te treden tot de EU. Sinds het begin van de Turkse toetredingsonderhandelingen in 2005 is EU-uitbreiding een belangrijk thema in het Nederlandse publieke debat. Onderwerpen die aan bod zullen komen in de collegereeks zijn de geschiedenis van de relatie tussen Turkije en de EU, de impact van recente veranderingen in het Turkse buitenlands beleid en de Cyprus kwestie.

Een zestal Nederlandse en Turkse universiteiten werkt mee aan dit project. Zo is de Rijksuniversiteit Groningen gekoppeld aan de Universiteit van Ankara, de Universiteit Utrecht aan de Sabanci Universiteit (in Istanbul) en de Universiteit Maastricht aan de Bilkent Universiteit (in Ankara). Het project gaat van start op woensdag 16 februari 2011 en duurt tot juni 2011. Het eerste college wordt dan gegeven door docenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Ankara. De site werd gisteren, maandag 14 februari 2011 gelanceerd.

1 Reactie | Plaats Reactie

  1. Een prachtig idee gelet ook op de publiciteit

    dinsdag 15 februari 2011 om 19:50 uur

Lokum.nl Turkish Delight in Holland!