Aandacht voor nieuwe generatie Turkse filmmakers

0

Gisteren begon in de hoofdstad van Nederland het Amsterdam Turkish Film Festival, dat geheel gewijd is aan Turkse cinema. Ook besteedt filmmuseum EYE in het programma ‘Turkish Beat’ aandacht aan de nieuwe generatie Turkse filmmakers. De selectie van het programma is samengesteld door Istanbul Modern, het in 2004 opgerichte (particuliere) museum voor moderne en hedendaagse kunst.

Turkish Beat toont de variëteit van de hedendaagse Turkse filmproductie. De nieuwste generatie filmmakers richt zich zowel op de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen als op meer persoonlijke onderwerpen. Klasseverschillen, de problemen van niet-Turkse minderheden en het leven van jonge Turkse homo’s en lesbiennes zijn onderwerpen die een belangrijke rol spelen. Tegelijk met EYE toont Istanbul Modern een spiegelprogramma met korte Nederlandse experimentele films, documentaires, animatie- en nederhorrorproducties en een Jos Stelling-retrospectief.

Het werk van de gekozen film- en documentairemakers – onder wie nog grotendeels onbekende namen als Emin Alper, Rasit Celikezer en Seyfi Teoman – sluit aan bij de films van internationaal bekende Turkse regisseurs als Nuri Bilge Ceylan (Once Upon a Time in Anatolia) en Semih Kapanoglu (Honey). Van Ceylan en Kaplanoglu bracht EYE als distributeur de afgelopen jaren films uit in de Nederlandse bioscopen.

Turkish Beat komt tot stand in samenwerking met SICA (Stichting Internationale Culturele Activiteiten), Turkije Instituut, ministerie van Buitenlandse Zaken Den Haag en International Film Festival Rotterdam/Hubert Bals Fund.

Het Turkish Beat-programma in filmmuseum EYE loopt van 20 tot en met 26 september. Het Amsterdam Turkish Film Festival vindt plaats van 20 tot en met 23 september.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here