A’dam Roots Festival: Imam Baïldi, Arifa feat. Karsu Dönmez

0

Van woensdag 22 tot en met zondag 26 juni vindt de 14e editie plaats van het Amsterdam Roots Festival. Het festival presenteert vijf dagen muziek uit alle windstreken met een brede culturele oriëntatie, op vijf locaties in Amsterdam. Het leidende thema van het festivalprogramma is Tracks. Op vrijdag 24 juni presenteren Paradiso en Club Pera een muzikaal feest dat haar roots heeft in de Balkan, Anatolië, de Kaukasus en het Midden Oosten, met Imam Baïldi, Arifa feat. Karsu Dönmez en DJ Gülbahar Kültür.

Imam Baïldi is een populair Turks gerecht, gemaakt van aubergine gevuld met ui, knoflook en tomaten, klaargemaakt in olijfolie. Een verfijnde smaak die de Griekse broers Lysandros (drums en percussie) en Orestis (DJ) Falireas hebben vertaald naar muziek. Onlangs brachten ze hun tweede album uit, getiteld The Imam Baïldi Cookbook (2010) met daarop bijdragen van LA hiphoppers Delinquent Habits en Maxwell Wright (Ojos de Brujo).

Ondanks de Turkse naam, komt de band uit Athene. De verwijzing naar het Turkse gerecht is een verwijzing naar de muzikale roots van Imam Baïldi die in onder meer in Istanbul liggen, de plek waar Turkse, Griekse, Arabische en Joodse culturen elkaar ontmoeten, delen en uitwisselen. Op The Imam Baïldi Cookbook worden stijlen als electroswing, rebetiko (Griekse bluesmuziek), Turkse Tsiftetelli, hiphop en mambo smakelijk samengevoegd tot heerlijke global pop waarin de bouzouki (familie van de luit) en ook de balkan doorklinken.
Door de aanwezigheid van de Griekse rootsmuziek, typeerde het Engelse The Guardian het album als het Griekse equivalent van Moby’s succesplaat ‘Play’. Na hun doorbraak in 2007 was de band al veelvuldig te zien als support act van Massive Attack en Ojos de Brujo en te proeven op het Deense Roskilde Festival. Nu is Amsterdam aan de beurt.

De vier leden van Arifa combineren klanken, suites en ritmes uit de Arabische en Anatolische muziek met geïmproviseerde en elektronische muziek. Ton Maas over het debuut ‘Beyond Babylon’ (2010) in de Volkskrant: ‘In ragfijne schoonheid doet dit debuut niet onder voor het beste werk van Anouar Brahem.’

Arifa wordt vergezeld door de Amsterdamse pianiste/zangeres Karsu Dönmez, die ondanks haar jonge leeftijd, bijna geen introductie meer behoeft. Het multitalent beroerde al het Amsterdamse Concertgebouw, North Sea Jazz Festival en het legendarische Carnegie Hall in New York en bracht vorig jaar de cd ‘Live aan ’t IJ’ uit, waarop ze Chopin combineert met de sound van de Zwarte Zee.

DJ Gülbahar Kültür – bekend van het Lola’s World recordlabel, dat meer dan 50 Global Beats compilatiealbums – is de ideale mc voor de Imam Baïldi afterparty. Met haar warme, eigen en aanstekelijke stijl laat ze Oost en West, traditioneel en modern samenkomen. Haar set is – evenals de muziek van Imam Baïldi – een melting pot bestaande uit moderne Griekse muziek, ‘Tavern tunes’, Rebetiko, Arabische muziek, Tsiftetelli, Raï, Koerdische en Balkan beats en Turkpop.
________________________________________
avond
Club Pera Live: Imam Baïldi, Arifa feat. Karsu Dönmez
Datum: vrijdag 24 juni
Zaal open: 19.30 uur
Aanvang: 20.30 uur
Entree: 15,- excl. lidmaatschap (de Club Pera / Roots Afterparty is gratis toegankelijk voor Imam Baïldi concertbezoekers)

nacht
Club Pera / Roots Afterparty feat. DJ Gülbahar Kültür (Lola’s World)
Datum: vrijdag 24 juni
Zaal open: 23.00 uur – 04.00 uur
Entree: 10,- incl. lidmaatschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here