Chaotische en onduidelijke situatie in Turkije

0

In Turkije is er momenteel een chaotische en onduidelijke situatie ontstaan. Er zou sprake zijn van een staatsgreep waarbij het Turkse leger heeft verklaart dat ze vrijdagavond de macht in Turkije heeft overgenomen. Maar premier Yildirim bestrijdt dat. Hij zegt dat een deel van het leger geprobeerd heeft een staatsgreep te plegen en heeft opgeroepen tot kalmte. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is op dit moment niet in zijn land.

In een verklaring vrijdagavond zegt het leger onder andere dat de mensenrechten zullen worden gerespecteerd en dat alle banden met het buitenland zullen worden gehandhaafd. Verder zal de wet worden gehandhaafd en de eerste prioriteit blijven.

Het is niet duidelijk wat de groep militairen precies heeft gedaan. In hoofdstad Ankara en Istanbul waren veel militairen op straat. De Turkse televisie liet beelden zien van tanks bij het vliegveld Ataturk van Istanbul. Militaire voertuigen blokkeerden de twee bruggen over de Bosporus in Istanbul. Ook meldden ooggetuigen dat er straaljagers en helikopters over de Turkse hoofdstad vlogen.

Yildirim riep de bevolking op rustig te blijven. Hij zei dat de veiligheidsdiensten alles deden wat nodig is om de rust te herstellen. “De door het volk gekozen regering blijft aan de macht. Deze regering gaat alleen weg als het volk dat wil,” verklaarde de eerste minister. Hij zei erbij dat diegene die achter de poging zitten daar ‘een hoge prijs’ voor zullen betalen.

UPDATE 02.15u
Turkse premier: situatie onder controle
De staatsgreep lijkt mislukt. De Turkse premier zegt dat de situatie grotendeels onder controle is en dat het ging om een rebellie van de Gulen-beweging. Er zijn beelden van militairen de worden opgepakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here