Documentaire programma: ‘Turkey Portraits’

0

Waar de Turkse cinematografie, in het bijzonder de hedendaagse speelfilm, zich in de warme belangstelling mag koesteren van een breed publiek, valt er nog heel wat terrein te winnen voor haar minder bekende zusje: de documentaire filmkunst. Tegen een achtergrond van bijna een halve eeuw, heeft er de laatste 20 jaar een drastische verandering plaatsgevonden in Turkse documentaires waarbij een meer onderzoekende en niet zelden kritische blik wordt geworpen op de hedendaagse maatschappelijke, politieke en culturele aspecten van het land.

Gedurende de 2 maanden waarin het Nutshuis Turkey Portraits /Portretten van Turkije presenteert, organiseert het documentaire filmprogramma DODO een drietal avonden met docs + debat over Turkije, onder leiding van Naima Azough.

5 mei
MUEZZIN
Muezzin biedt een indringende kijk op de spannende competitie waarin de deelnemers strijden om wie zich de beste voordrager van Moslim gebeden van het land mag noemen. Daarbij wordt ook het begrip individualiteit binnen de Islamitische cultuur aan de orde gesteld.

31 mei
ATTILA’S CHOICE
De fotograaf Attila Durak, van wie tevens de tentoonstelling EBRU: Reflections on Cultural Diversity in Turkey in Het Nutshuis te zien valt, is de gastprogrammeur op deze DODO avond. Op 31 mei presenteert Attila een Turkse documentaire en gaat hij in gesprek met moderator Naima Azough.

21 juni
FILMS VAN NECATI SÖNMEZ EN EMEL CELEBI
In aanwezigheid van Necati Sönmez. Filmvertoning gevolgd door Q&A.
Necati Sönmez is een zeer bekende, in Istanboel gevestigde Turkse documentairemaker, festivaldirecteur, journalist en filmcriticus.

Let wel: de voertaal van het programma is in het Engels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here