Documentaire-serie ‘Veerboot naar Holland’

1

Vanaf donderdag 21 april zendt de VARA een vijfdelige serie ‘Veerboot naar Holland’ uit. De documentaire serie ‘Veerboot naar Holland’ vertelt het immigratieverhaal van vijf Turkse gezinnen in Nederland. Regisseur Fidan Ekiz tekende het verhaal op uit de mond van haar vader en moeder, diens vriendinnen, hun echtgenoten en hun kinderen. Veerboot naar Holland is een ontroerend verhaal over immigratie vol liefde, vriendschap, teleurstelling en hoop. Bij aankomst in Holland wachtte er een nieuwe reis…

In de jaren 60 en 70 trokken de mannen met hun kersverse echtgenoten met hooggespannen verwachtingen naar het dorpje Rozenburg onder de rook van Rotterdam. Van hun dromen kwam weinig terecht. De vrouwen vonden geen aansluiting bij de Nederlandse samenleving en vervreemdden van Turkije. Hun mannen probeerden hun teleurstelling te verbijten. Velen werden depressief of vluchtten in de drank. Hun kinderen droegen als tolk voor hun ouders op jonge leeftijd een grote verantwoordelijkheid. Er ontstond een hechte vriendschap tussen de vrouwen, die de gemiste familiebanden uit het vaderland verving. Een vriendschap waar optimisme, humor en solidariteit onmisbaar waren in de strijd om te overleven.

Fidan Ekiz is in Rozenburg geboren, dicht bij de veerpont over de Nieuwe Waterweg. “Als kind dacht ik dat mijn ouders ooit met deze pont naar Nederland waren gekomen. Maassluis, aan de overkant, moest dan Turkije zijn. Ik zwaaide naar de schepen die voorbij kwamen want misschien zat er wel familie op”.

Na de School voor Journalistiek werkte Fidan Ekiz bij het Rotterdams Dagblad. Vervolgens deed ze als correspondente verslag van de oorlog in Irak vanaf de Turk-Iraanse grens. Daarna ging zij aan redacteur aan de slag bij het tv-programma Pauw & Witteman. Fidan was ook vast panellid in het live-discussieprogramma Vrouw & Paard.

De vijfdelige documentaire serie Veerboot naar Holland maakte zij met eindredacteur Kees Schaap.

De vijfdelige serie ‘Veerboot naar Holland’ is vanaf donderdag 21 april bij de VARA op Nederland 2 te zien om 21.25 uur. Meer informatie: veerboot.vara.nl

1 REACTIE

 1. Prachtige documentaire Fidan,zou m graag nog eens zien over ons mooie rozenburg en zijn inwoners.

  vr gr ria louwen

  Hoi Fidan, heb destijds gekeken naar deze documentaire en vond het zo leuk om rozenburg eens van een andere
  kant te zien.Door de ogen van de turkse inwoners v rozenburg en ze ook te herkennen van het tv scherm.

  Fidan nog veel succes met je progammas en hoop dat je nog eens een film over het dorp Rozenburg maakt
  vr gr Ria louwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here