‘Dubbel paspoort belemmert integratie niet’

1

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben een tweede paspoort, waaronder bijna 300.000 met een Turks paspoort. Dat belemmert de integratie niet zegt Rechtssociologe Betty de Hart in haar onderzoek dat vorige werd gepresenteerd. De Hart bekeek hoe in Nederland en in andere landen naar dubbele nationaliteit wordt gekeken en schreef er een boek over: Een tweede paspoort.

In Nederland wordt er een punt van gemaakt door de overheid en de politiek. Maar de Verenigde Staten bijvoorbeeld houden niet eens bij hoeveel Amerikanen een dubbele nationaliteit hebben. Ze vinden het geen enkel probleem aldus de rechtssociologe in haar boek.

Andere nationaliteit van Nederlanders met meervoudige nationaliteit, 1 januari 2011:

1 REACTIE

  1. Schrijft Betty de Hart dat “de overheid en de politiek” een punt maken van een dubbel paspoort of is deze generalisatie van de schrijver van dit bericht?

    De generalisatie is onterecht, net zozeer als de generalisaties van xenofobe PVV’ers dat landgenoten met een dubbel paspoort niet loyaal zouden zijn. Ik kan me niet een voorbeeld bedenken hoe “de overheid” een punt maakt van een dubbel paspoort en weet dat veel partijen absoluut afstandnemen van de mening van PVV en andere rechtse partijen dat een dubbel paspoort een graadmeter zou zijn voor loyaal staatsburgerschap.
    Ik hoop dan ook dat de kamer ooit een betere afspiegeling zal zijn van de maatschappij en allochtone Nederlanders, met een of meerdere paspoorten, beter vertegenwoordigd zullen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here