Een Turkse bruiloft: van koffieschenken tot huilen op je henna-avond

1

[SPECIAL] – Een man hoort op zijn knieën te gaan voor zijn aanstaande, de bruid draagt meestal een witte jurk, je wordt als bruidspaar ondergesneeuwd met rijst en aan het eind van de dag tilt de bruidegom zijn vrouw over de drempel van de kamer waar mogelijk een spannende huwelijksnacht gaat plaatsvinden. Allemaal rituelen die je bij Nederlandse bruiloften vaak terugziet. Als je die rituelen vergelijkt met die van een Turkse bruiloft, dan houden Nederlanders het erg simpel, want een Turkse bruiloft barst van de tradities en die beginnen al ver voor de grote dag. Kiezen Turkse-Nederlanders van de tweede generatie voor een typisch Turkse bruiloft, of nemen ze ook Nederlandse rituelen over?

Je zou verwachten dat veel jonge Turkse-Nederlanders kiezen voor een bruiloft waar beide culturen een rol spelen. Ze hebben immers vaak veel Turkse vrienden, maar op school of op het werk komen ze ook veel in aanraking met de Nederlandse cultuur. Toch is dat niet het geval, Turkse-Nederlanders kiezen bijna altijd voor een bruiloft waar ze alle Turkse tradities op bruiloftsgebied overnemen van vorige generaties. Dat is ook de conclusie van Nadine Elisabeth Sijsling, zij schreef de masterscriptie: ‘De koffie is gedronken: De voltrekking van een Turks huwelijk in Nederland.’ Volgens haar maken weinig Turkse-Nederlanders de keuze om niet op de Turkse manier te trouwen. De Turks-Nederlandse en nog ongehuwde Zehra (24) denkt dat ook. “Ik voel mij meer Turks dan Nederlands, ook al ben ik in Nederland opgegroeid. Waarom zou ik dan op de Nederlandse manier trouwen?”

Geen botsing tussen culturen
Wanneer mensen van een andere cultuur naar Nederland komen, zie je vaak dat de oorspronkelijke en de nieuwe cultuur botsen. Op het gebied van Turkse bruiloften is er echter geen sprake van een botsing. De tweede generatie Turkse-Nederlanders is niet geneigd om volgens de Nederlandse rituelen te trouwen, dus ontstaan er geen spanningen tussen hen en mensen uit de eerste generatie. Als je mensen met een Turkse komaf vraagt over hun beeld van de perfecte bruiloft antwoordden ze vrijwel allemaal: “De ideale bruiloft voor mij, is een bruiloft op de Turkse manier.” Ze zien die manier van trouwen overigens niet per se als de ‘superieure’ manier. “Ik was een keer op de bruiloft van een Nederlandse collega en dat vond ik ook erg mooi. Iedereen moet zelf weten op welke manier hij of zij wil trouwen”, aldus de 26-jarige gehuwde Ilkay.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat vier op de vijf Turken kiest voor een partner met dezelfde nationaliteit. Ook Zihni Ozdil, maatschappij historicus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam én van Turkse komaf, ziet bijna geen gemixte huwelijken. “In vijf procent van de huwelijken waarbij dat wel het geval is, bekeert de partner van de andere nationaliteit zich vaak tot de Islam.” Ook is uit cijfers van het CBS gebleken dat de leeftijd waarop mensen van Turkse afkomst in het huwelijksbootje stappen aanzienlijk lager is dan die van autochtone Nederlanders. Zo is 70% van de 27-jarige Turken getrouwd, tegenover 30% van de Nederlanders op diezelfde leeftijd. Ook in Turkije trouwen veel mensen op jongere leeftijd dan in hier in Nederland. Ozdil: “In Turkije zie je een duidelijk verschil tussen de mensen die uit de stad en van het platteland komen. Mensen uit de stad trouwen steeds later, maar mensen van het platteland zijn er vroeg bij. In Nederland zie je dat er sprake is van het migranten conservatisme. Hoewel hoogopgeleide Turks-Nederlandse mannen ook iets later trouwen, blijven de andere Turkse-Nederlanders eigenlijk hangen in de Turkse traditie om vroeg te trouwen.” Ilkay ziet in haar omgeving dat het vreemd wordt gevonden als je op latere leeftijd trouwt. “Mijn nicht was boven de dertig en had nog geen geschikte partner gevonden. Er werd door de Turkse gemeenschap veel over haar gesproken. Mensen dachten dat ze nooit meer iemand zou vinden en voor eeuwig vrijgezel zou blijven. Gelukkig bleek dat mee te vallen, want inmiddels is ze getrouwd.”

Islam
Volgens cijfers van het CBS leven er in Nederland ongeveer 380.000 Turken, 325.000 daarvan zijn Islamitisch. Bij Turkse bruiloften speelt de Islam dan ook vaak een grote rol. Wanneer stellen zich door een imam laten trouwen heet dat: imam nikâh. Een imam komt dan bij het toekomstige echtpaar thuis om ze te huwen. Het is een korte ceremonie waarbij maar weinig mensen aanwezig zijn. Volgens Ozdil zijn de Turkse-Nederlanders die op deze manier trouwen niet perse streng Islamitisch. “Ook niet-praktiserende moslims trouwen vaak met een imam erbij. De motivatie hiervoor is dat ze het belangrijk vinden dat de Islam een rol speelt in het huwelijk.” Ilkay is ook niet streng islamitisch, maar is wel gehuwd door een imam. “Mijn ouders zijn erg streng in het geloof, dus ik vond het onbeleefd om te trouwen zonder de Islam erbij te betrekken. Ik weet dat ze het erg zouden vinden als ik het niet had gedaan”, aldus Ilkay.

Integratie
Tradities en rituelen zijn veranderlijk. Je zou dus denken dat naarmate de Turkse-Nederlanders langer in Nederland wonen er steeds meer Nederlandse tradities worden overgenomen. Toch is dit niet het geval volgens zowel Sijsling als Ozdil. “Nederlandse tradities worden amper overgenomen. Dat in tegenstelling tot nieuwe Turkse tradities. In Turkije is het voor vrouwen bijvoorbeeld erg populair om een aangepaste Turban, een soort hoofddoek, te dragen tijdens je bruiloft en je ziet veel conservatieve Turks-Nederlandse bruiden dit ook gaan doen. Turken in Nederland focussen zich dus niet op Nederland, maar op Turkije”, vertelt Ozdil. Volgens hem is dit één van de vele voorbeelden dat illustreert dat de Turken in Nederland niet goed zijn geïntegreerd: “Vijftig jaar na het begin van de arbeidsmigratie vindt er op veel gebieden nog geen vermenging plaats met Nederlandse cultuur. Turken in Nederland hebben slechts oppervlakkig contact met Nederlanders, de gemeenschap is erg naar binnen gericht en dat maakt dat Turken ook op dit gebied amper iets overnemen van de Nederlanders.”

Familie
De rol van familie en vrienden is vaak groot bij het maken van een besluit om op de Turkse manier te trouwen. Veel Turkse-Nederlanders zijn nog nooit naar een typisch Nederlandse bruiloft geweest, maar hebben al wel Turkse bruiloften van familie en vrienden meegemaakt. Omdat ze dus geen vergelijkingsmateriaal hebben, dienen de Turkse bruiloften als enige voorbeeld voor een toekomstig bruidspaar. Daarnaast heeft de familie van het bruidspaar verwachtingen over de bruiloft van hun zoon of dochter. Er wordt vanuit gegaan dat er op de Turkse manier getrouwd gaat worden, dus het is erg moeilijk, zeker in een collectivistische cultuur als de Turkse, om tegen die verwachtingen in te gaan.

Zehra is nog niet getrouwd, maar is dat in de toekomst zeker van plan. Ook zij wil het, net als al haar getrouwde nichten en neven, op de traditionele Turkse manier doen. “Ik heb nu de juiste man nog niet gevonden, maar ik droom al wel over mijn bruiloft. Als het goed is ben je maar één dag in je leven een echte prinses.”

(Lize Bakker)

1 REACTIE

  1. Hallo Turkse-Nederlanders,

    Voor mijn scriptie heb ik [b]jullie[/b] nodig! Ik studeer geschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en doe onderzoek naar de veranderende huwelijkstradities onder de Turkse gemeenschap in Nederland in de periode van 1964 tot en met 2012. Om dit te onderzoeken heb ik een enquête opgesteld. Hopelijk hebben jullie vijf minuutjes over om om deze in te vullen.

    De link is: http://www.thesistools.com/web/?id=258088

    Groetjes Güler

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here