Erdogan haalt op CNN uit naar België en Nederland

0

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft op de Amerikaanse nieuwszender CNN fel uitgehaald naar Nederland en België. Volgens Erdogan zouden die landen niet snappen waar jihadisten voor staan.’ Erdogan verweet de Belgische autoriteiten vorige week dat ze onvoldoende hadden gereageerd op Turkse informatie over de uitwijzing van Ibrahim El Bakraoui.

Die blies zich op 22 maart op in de luchthaven van Zaventem. El Bakraoui was in juni vorig jaar opgepakt nabij de Turks-Syrische grens en in juli op een vliegtuig naar Nederland gezet. Daar kon hij ongehinderd de luchthaven verlaten.

Nederland verwijt Turkije bij het uitzetten niet duidelijk te hebben aangegeven dat El Bakraoui jihadistische neigingen had. “Om iemand die jihadistische intenties heeft te begrijpen, moet je wel eerst snappen wat het betekent”, aldus Erdogan. “Nederland en België begrijpen niet waar jihadisme voor staat.” De westerse landen zouden volgens de Turkse president het niet goed hebben gedaan op het gebied van de informatie-uitwisseling in de strijd tegen terrorisme.

Het interview met Erdogan werd donderdagavond uitgezonden in het programma Amanpour. De presentatrice Christiane Amanpour had daarin een een exclusief vraaggesprek met Erdogan. Een kort fragment:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here