Europees Afscheidstournee: Zülfü Livaneli

0

Een ambassadeur van vrede en vrijheid, een levende legende: Zülfü Livaneli, voor de laatste keer op Europese podia. Sinds de start van zijn carrière, begin jaren zeventig, heeft Zülfü Livaneli de harten weten te stelen van miljoenen mensen binnen en buiten Turkije. Generaties zijn opgegroeid met zijn muziek.

In het kader van zijn afscheidstournee staat deze levende legend op 4 mei 2014, in de Amsterdam RAI, voor de laatste keer op een Nederlands podium.

Livaneli heeft door de jaren heen honderden liederen uitgebracht. Liederen welke vertaald zijn in ruim vierentwintig talen en gezongen door miljoenen. Zijn werken zijn gecoverd door wereldbekende artiesten als Joan Baez en Jocelyn B. Smith. Hiernaast staat Livaneli bekend om de vele nationale en internationale onderscheidingen die hij in de wacht wist te slepen voor zijn muziek, films en boeken.

De man die zijn leven wijd aan vrede, democratie en mensenrechten richtte in 1986, samen met de Griekse componist Mikis Theodorakis het ​​Comité voor Turks – Griekse vriendschap op. Dit in het teken van vreedzame internationale verstandhouding. Hier bleef het echter niet bij. Livaneli is o.a. ook ambassadeur van het vrede en cultuurprogramma van UNESCO en neemt deel aan verschillende vergelijkbare initiatieven. Tijdens de recente gebeurtenissen rondom het “Gezi Park” in Istanbul gaf Livaneli niet alleen een belangrijk straatconcert maar nam hij ook persoonlijk deel aan de demonstraties.

Het concert dat Livaneli in 1997 in Ankara gaf is met 500.000 bezoekers tot op de dag van vandaag het drukst bezochte concert in de Turkse geschiedenis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here