Filmfestival World Cinema A’dam in teken van Turkije

0

Elk jaar besteedt het Filmfestival World Cinema Amsterdam aandacht aan de cinema van een bepaald land of bepaalde regio omdat juist daar heel bijzondere dingen op dat gebied gebeuren. Dit jaar staat de Turkse cinema centraal in Cinema Turkey Now!, een programma met documentaires, korte en lange films. Het festival gaat donderdag 18 augustus van start.

Dat er bijzondere films in Turkije gemaakt worden wisten we al dankzij het werk van bijvoorbeeld Nuri Bilge Ceylan en Semih Kaplanoglu. Inmiddels heeft zich een nieuwe generatie filmmakers aangediend, met een opvallend hoog vrouwelijk aandeel. Vanuit hun Turkse én vrouwelijke perspectief schetsen zij in hun films een waarachtig beeld van de positie van vrouwen en meisjes in het huidige Turkije. Tijdens het festival kun je kennismaken met een aantal van deze films.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de hedendaagse Turkse cinema is er een bijzonder extra programmaonderdeel, dat openbaar is voor het publiek. Tijdens de speciale panelbijeenkomst op maandag 22 augustus in Rialto van 14.30u – 16.00u geven Turkse filmprofessionals een interessant inkijkje in de Turkse filmwereld en is er de gelegenheid om met hen in gesprek te gaan. Zo geeft Serra Ciliv, Directeur van Istanbul Independent Film Festival en medeoprichter van het Yeni Film Fonu (New Film Fund Non-fiction Film Support Program) in Istanbul, een inleiding in de nieuwste ontwikkelingen in de Turkse cinema.

Daarna is het tijd voor een panelgesprek tussen Serra Ciliv, filmmaker Ahu Özturk (haar debuutfilm Dust Cloth ging dit jaar tijdens het filmfestival van Berlijn in wereldpremière) en Müge Turan, filmjournalist en gerenommeerd internationaal curator van ondermeer Istanbul Modern en het Montreal International Film festival.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here