Geschiedenis en talen van de Orthodoxe Christenen in Cappadocië

0

Het Centrum voor Turkse Studies, Universiteit Gent, organiseert in samenwerking met het Yunus Emre Instituut Brussel zijn maandelijkse seminarie. Het onderwerp is ‘De geschiedenis en talen van de Orthodoxe Christenen in Cappadocië’.

Cappadocië (Katpatuka, Καππαδοκία, Kapadokya) is al sinds de Oudheid een multiculturele en multilinguïstische regio. De streek vormde het centrum van de Hettitische beschaving tijdens het tweede millennium v.Chr. , werd gehelleniseerd tijdens het laatste kwart van het eerste millennium v.Chr. en gechristianiseerd tijdens de eerste helft van het eerste millennium, om vervolgens veroverd te worden door de Turken in de eerste helft van het tweede millennium.

Deze lezing geeft een overzicht van de geschiedenis en de talen van de orthodoxe christenen die in Cappadocië leefden tijdens de Osmaanse periode en vervolgens naar Ionanistan werden gedeporteerd tijdens de ‘volksuitwisseling’ die plaats vond tussen Griekenland en Turkije in 1924. Sommigen onder hen waren Turkstalig (Karamanlides) en hadden een rijke literatuur geschreven in het Griekse alfabet (Karamanlidika), terwijl anderen Griekstalig waren, maar een vorm van Grieks spraken die zodanig verturkst was dat ze nog amper verstaanbaar was voor hun nieuwe landgenoten die op het Griekse vasteland en de omringende Griekse eilanden leefden.

De Cappadocische taal deemsterde geleidelijk weg in het nieuwe vaderland tot men ervan uitging dat ze volledig uitgestorven was in de jaren zestig. In 2005 bleek echter dat de taal nog steeds werd gesproken in een paar Cappadocische dorpen in Noord- en Centraal-Griekenland. De taal vormt een levende getuigenis van de symbiose van twee zeer verschillende volkeren, de islamitische osmaans Turken en de orthodox-christelijke Grieken.

DONDERDAG 20 MAART, 19h00, UFO-building, Universiteit Gent, Sint-Pietersnieuwstraat 35, 9000 Gent, Pirenne-room, 2nd floor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here