Heimwee liederen/ Göç Türküleri i.v.m. 50 jaar Turkse migratie in Nederland

0

Theater RAST, het Nederlands Blazers Ensemble, reART Collective en Podium Mozaïek organiseren in opdracht van het Inspraakorgaan Turken Amsterdam (ITA) het theatraal concert Heimwee liederen/ Göç Türküleri op zaterdag 1 november in Podium Mozaïek. Een uniek eenmalig concert met het Nederlands Blazers Ensemble, 4 gastmusici en solisten Karsu, Gülseven Medar, Erkan Tekçi, Esra Dalfidan, Ilda Simonian en Meral Polat

In 2014 is het 50 jaar geleden dat de eerste arbeiders (en hun familie) uit Turkije naar Nederland kwamen. Ze gingen hier niet alleen aan het werk maar wortelden zich ook en voelden zich hier steeds meer thuis. Nederland werd hun nieuwe vaderland. Toch bleef het moederland, Turkije, trekken. De grond, het landschap, het eten, de cultuur en de vooral de volksliederen roepen heimwee en verlangen op naar waar ze vandaan kwamen.

Deze 50 jaar van migratie, van verscheurdheid tussen het moederland Turkije en het nieuwe vaderland Nederland – die niet alleen de eerste generatie migranten raakt – vieren en herdenken we met Heimwee liederen/ Göç Türküleri. Zes bekende solisten/ acteurs uit Turkije en Nederland hebben koffers vol herinneringen die de gevoelens van heimwee en gemis aanwakkeren. Vol passie zingen ze over de briefwisselingen tussen familieleden en geliefden uit Nederland en Turkije die verhalen over dit verlangen.

De zanger en zangeressen vertolken bestaande en nieuw geschreven en gecomponeerde liederen. Deze liederen zijn gebaseerd op volksliederen en muziek uit de verschillende windstreken van Turkije; van Cappadocië tot de Zwarte zee, van Mesopotamië tot de Egeïsche kust, van Turks, Alevitisch tot Koerdisch, Armeens en Assyrisch. Liederen die herkenning, heimwee en verlangen oproepen bij het Turkse publiek in de zaal, maar door hun kracht en hartstocht ook appelleren aan het sentiment van Nederlanders.

Het Nederlands Blazers Ensemble speelt samen met twee topartiesten uit Turkije -zangeres Gülseven Medar en zanger Erkan Tekçi- en vier bekende Turkse zangeressen uit Nederland -Karsu, Esra Dalfidan, Ilda Simonian en Meral Polat- voor deze unieke gelegenheid aangevuld met 4 gastmusici op Anatolische instrumenten.

Regie: Celil Toksöz; Arrangementen & muzikale leiding solisten en gastmusici: Selim Doĝru; Muzikale leiding Nederlands Blazers Ensemble: Bart Schneemann. Met dank aan de Gemeente Amsterdam, het Inspraakorgaan Turken Amsterdam en Kulsan/ Turkey Now.

Voorafgaand aan het theaterconcert organiseert het ITA een informatief voorprogramma met diner. Tijdens dit uitgebreide buffet in de stijl van de avond, vertellen speciale gasten hun ervaringen met migratie en remigratie.

Heimwee liederen / Göç Türküleri
Zaterdag 1 november | Podium Mozaïek
Aanvang voorprogramma en diner: 18.30 uur
Aanvang theaterconcert: 21.00 uur
Prijs 20,- (deur € 22,-) | meerprijs voorprogramma en diner 20,-

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here