Islamitische uitvaartverzekering vergelijken

0
Islamitische uitvaartverzekering vergelijken

Wereldwijd zijn er miljoenen aanhangers van de islam. Ook in Nederland wonen talloze moslims. Net als bij niet-islamieten vindt er ook bij de moslims een uitvaart plaats. Een islamitische uitvaart is wel anders van opzet dan uitvaarten binnen andere geloofsovertuigingen. Er zijn echter ook overeenkomsten tussen niet-islamitische en islamitische uitvaarten. Zo kan een moslim bijvoorbeeld ook een uitvaartverzekering afsluiten. In dat geval kan er gekozen worden voor een speciale islamitische uitvaartverzekering. Althans, wanneer de overledene zo’n verzekering heeft afgesloten tijdens zijn of haar leven.

Wassing voorafgaand aan de uitvaart
In de Koran staat dat het lichaam van een overleden moslim onrein is. Voordat de uitvaart plaatsvindt, wordt het lichaam van een overleden moslim dan ook altijd grondig gewassen. Deze handeling wordt verricht door familieleden en vrienden. Niet iedereen is overigens welkom bij een wassing. Mannen worden namelijk uitsluitend door mannen gewassen en vrouwen door vrouwen. Een weduwe of weduwnaar mag wel aanwezig zijn bij het wassen.

Voor de wasbeurt gebruiken moslims zeep en reukwater, waardoor het wassen altijd een geurige aangelegenheid is. Indien de overledene na drie keer wassen niet schoon is, wordt er minimaal vijf keer gewassen. Er moet namelijk altijd een oneven aantal keer gewassen worden. Na afloop van het wassen wordt een overledene in doek gewikkeld, dat ook wel dodenkleed (kafan) genoemd wordt.

Begraven richting Mekka op een islamitische begraafplaats
Naast de wassing is de grafrust een belangrijke traditie bij een islamitische uitvaart. Deze grafrust houdt in dat een overleden moslim altijd begraven wordt richting Mekka. De persoon wordt op zijn rechterzij in het graf gelegd, waardoor het gezicht richting deze voor moslims heilige stad gericht is. Een overleden moslim kan zowel met als zonder kist begraven worden.

Een overleden moslim wordt doorgaans niet op de eerste de beste begraafplaats begraven. Nee, hiervoor wordt een islamitische begraafplaats gekozen. Op deze begraafplaats zijn de graven standaard ingericht om met het gezicht richting Mekka begraven te kunnen worden. Belangrijke vereiste van een begraafplaats voor moslims is dat het graf hier niet geruimd mag worden. Dit heeft te maken met de wederopstanding op de Dag des oordeels. Om hier zeker van te zijn, moet een moslim altijd begraven worden op een islamitische begraafplaats. In Nederland gebeurt dit vaak op een openbare begraafplaats. Hier is doorgaans een speciaal gedeelte ingericht voor het begraven van moslims.

Waarom een islamitische uitvaartverzekering?
Een islamitische uitvaart moet volgens de Koran aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet een moslim op een speciale begraafplaats begraven worden. De graven moeten zo ingericht zijn dat begraven met het gezicht richting mekka mogelijk is. Een islamitische uitvaart is hierdoor niet goedkoop. Om te voorkomen dat een islamitische uitvaart volledig uit eigen zak betaald moet worden, is een uitvaartverzekering aan te raden. Er zijn vandaag de dag speciale islamitische uitvaartverzekeringen. Vergelijk de verzekeringen altijd eerst met elkaar voordat je er eentje kiest. De ene uitvaartverzekering vergoedt namelijk meer dan de andere. Zodoende voorkom je dat je na het afsluiten van een islamitische uitvaartverzekering voor verrassingen komt te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here