Kinderarbeid in Turkije in foto’s en film

0

In het kader van de Internationale Dag tegen Kinderarbeid vindt op donderdag 11 juni in het Persmuseum de première plaats van de documentaire ‘Kinderarbeid en hazelnoten; 5 jaar later’ en de opening van de fototentoonstelling ‘En school dan?!’

Tentenkampen met zwervende families die 6 à 7 maanden per jaar rondtrekken om te werken op het land. In Turkije vind je ze in alle uithoeken. De journalisten Mehmet Ülger (1962) en Astrid van Unen (1963) zijn sinds 2010 bezig met onderzoek naar kinderarbeid in Turkije. Want: “Het doet pijn om kinderen te zien werken. De hazelnoten die zij plukken, eten wij in onze chocopasta. De katoen die zij plukken, dragen wij als T-shirt. En de schoenen die zij maken, lopen wij uit. Zo dichtbij is Turkije in ons dagelijks leven. Kinderen horen simpelweg op school te zitten.” De documentaire gaat over de veranderingen in de hazelnotensector in Turkije sinds de eerste documentaire van Ülger en Van Unen. De bijzondere foto’s vormen een journalistiek verhaal over kinderarbeid in allerlei Turkse sectoren. De foto-expositie in het Persmuseum is te zien tot en met 31 augustus.

Hansje van der Zwaan, senior adviseur mensenrechten van ASN Bank, leidt het gesprek na de première. Aan het woord komen onder meer CU-kamerlid Joël Voordewind en FNV-campaigner kinderarbeid Hans Hupkes. De opening van de compacte foto-expositie wordt verricht door Jeroen Roodenburg, directeur Duurzame Economische Ontwikkeling van het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Voor de Algemene Onderwijsbond AOb maakten Ülger en Van Unen eerder twee films over kinderarbeid in Turkije waarvoor de bond een aantal educatieve lesbrieven ontwikkelde. De eerste heet Zara’s Brief en gaat over het meisje Zara dat met haar familie seizoensarbeid verricht. De tweede, Leerschool, gaat over Ferhat en Abdullah, die na school werken in een schoenenfabriek. Het Persmuseum biedt deze lesbrieven aan met als interessante extra een museumdocent die op school de les komt geven.

kinderarbeoid2

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here