Kritiek Turkse moskeeën NL op uitspraken Erdogan

0
Kritiek Turkse moskeeën NL op uitspraken Erdogan

Twee koepelorganisaties van Turkse moskeeën uiten voor het eerst openlijk kritiek op de Turkse president Erdogan. De Nederlandse koepels zijn gewoonlijk op zijn hand, maar de laatste verbale aanval van de president op Europese landen keuren ze af. Dat schrijft Trouw na contact met de moskeeën. Erdogan zei gisteren: “Als Europa zo doorgaat, kunnen Europeanen over de hele wereld niet meer veilig over straat”. Of het om een waarschuwing of een dreigement gaat, maakte hij niet duidelijk.

Bestuurslid Yusuf Altuntas van de conservatief-islamitische moskeekoepel Milli Görüs noemt die uitspraak “het toppunt”. “Dit is niet de juiste taal voor een president.” Zijn organisatie telt vijftig moskeeën in Nederland. De Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN), ook met vijftig moskeeën, sluit zich bij de kritiek aan, laat voorzitter Fikrit Demirtas weten. “Wij zijn ook Europeanen: we wonen hier al meer dan vijftig jaar. Krijgen wij straks ook te maken met geweld?”

De koepels vrezen dat de uitspraak van Erdogan schade zal toebrengen aan het imago van de Turkse gemeenschap in Nederland, schrijft de krant.(via NOS.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here