Kritiek na uitslag referendum in Turkije

0

Het referendum over de Turkse grondwet heeft in Turkije een krappe meerderheid voor het ja-kamp opgeleverd. Iets meer dan de helft, 51,4 procent, van de stemgerechtigden in Turkije heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de mogelijkheid gegeven om zijn macht uit te breiden en het land om te vormen van een parlementair naar een presidentieel systeem. De twee belangrijkste oppositiepartijen HDP en CHP gaven echter aan in beroep te gaan tegen de uitslag omdat ze denken dat niet alles correct verlopen is. Zo werden biljetten die niet officieel bestempeld waren ook meegeteld.

Het referendum in Turkije is niet eerlijk verlopen, zeggen internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Zij waren erbij in Turkije en constateerden veel onregelmatigheden die in het nadeel waren van het nee-kamp. De OVSE had in totaal 63 waarnemers uit 26 verschillende landen in Turkije. Ze mochten alleen steekproeven nemen.

Ook demissionair minister Koenders heeft zijn zorgen uitgesproken over de uitslag van het referendum in Turkije, waardoor president Erdogan meer macht krijgt. “Deze grondwetswijzigingen concentreren veel macht in één persoon. De Europese Unie zal het verdere verloop kritisch moeten beoordelen”, zegt de minister in een verklaring.

Het referendum over de Turkse grondwet heeft in Nederland een ruime meerderheid voor het ja-kamp opgeleverd. Van de Turkse Nederlanders die naar de stembus gingen, stemde 71 procent voor een grondwetswijziging. De opkomst was 45 procent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here