Kudsi Erguner in Utrecht

0

Kudsi Erguner, de meester van de traditionele soefi-muziek komt naar Utrecht. Op dinsdag 2 september om 20.00 uur geeft hij samen zijn ensemble en het ensemble Armonico Tributo een concert in de Grote Zaal van TivoliVredenburg, met op het programma onder andere muziek van de Turkse prins Dimitrie Cantemir. Dit is een concert in het kader van het Festival Oude Muziek.

Erguner is de meester van de traditionele soefi-muziek. Hij bespeelt de Turkse ney, een soort fluit. Hij is een zeer veelzijdig musicus en treedt op met talloze gerenommeerde musici. Nu en dan kruipt Erguner in de componeer-pen: zijn composities zijn onder andere gebruikt in de films ‘The Last Temptation of Christ’ en ‘Meetings with Remarkable Men’. Zijn band, het Kudsi Erguner Ensemble, is door hem opgericht in 1988 en heeft als doel om de klassieke muziek uit het Ottomaanse Rijk van de 16e eeuw te behouden en uit te voeren.

Veelzijdigheid, kwaliteit en een frisse stijl: dit zijn de termen die door critici gebruikt worden om Armonico Tributo Austria te omschrijven. Het repertoire varieert van Keltische muziek tot de Weense Klassieken. Het ensemble heeft een bijzondere interesse in het ongewone. Combineer dit alles en je krijgt het ‘Armonico-Tributo-effect’: enthousiasme voor muziek die vonkend vanaf het podium het publiek bereikt.

Festival Oude Muziek Utrecht 2014: ‘Turcaria 1683′

Gelegen op de grens van Europa was Wenen kwetsbaar voor aanvallen van het enorme Ottomaanse rijk. In 1683 stond het Turkse leger opnieuw voor de poorten, maar na een wekenlang beleg werden de Turken tot grote opluchting van de Weners verslagen. Armonico Tributo, al twintig jaar geliefd om zijn frisse en kleurrijke uitvoeringen, speelt de spetterende battaglia’s die verslag doen van het beleg, treurende lamento’s en alla-turca hofdansen van Schmelzer, Fux en Biber. Voor de muziek van de Turkse prins Dimitrie Cantemir klinkt het achtkoppige ensemble van de Kudsi Erguner, dé meester van de traditionele soefi-muziek.

Di 2 sept 20.00 uur – TivoliVredenburg, Grote Zaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here