Kunstenares Gülsün Karamustafa gehuldigd door Prins Claus Fonds

0

Al ruim 40 jaar maakt de spraakmakende kunstenaar Gülsün Karamustafa schilderijen en multi-mediakunst. Haar thema’s zijn o.a. gender, seksualiteit, etniciteit, exil en de rol van secularisme en religie in de samenleving. Typerend voor haar werk is de genuanceerde wijze waarop zij gevoelige socio-politieke vraagstukken van de moderne Turkse samenleving aan de kaak stelt. Karamustafa (Ankara, 1946) is een van de tien laureaten van de Prins Claus Prijs 2014.

Karamustafa wordt door het Prins Claus Fonds gehuldigd omdat zij op genuanceerde, poëtische wijze de veranderende culturele codes van het leven in Istanbul weet te vangen. Met haar gedurfde analytische commentaren en kritische standpunten over belangrijke kwesties verschaft zij inzicht in de historische context en sociale veranderingen, waarvan de nasleep nog wordt gevoeld. Haar bijdrage aan de ontwikkeling van de hedendaagse Turkse kunst is buitengewoon groot. Zij stelt sociaal-politieke spanningen aan de orde en kweekt begrip en tolerantie.

Karamustafa is geboren in Ankara. Ze studeerde af aan de Istanbul State Fine Arts Academy. Ze woont en werkt in Istanbul. Karamustafa nam deel aan de 2de, 3de en 4de internationale Istanbul Biënnales, als ook de 3de en 10de Gwangju Biënnales, de 8ste Havana Biënnale, de 3de Cetinje Biënnale, de 1ste Sevilla Biënnale, de 11de Caïro Biënnale, de 3de Singapore Biënnale en de 31ste Sao Paulo Biënnale. Ze had solotentoonstellingen in onder meer Parijs, Genève, Montréal, München, Helsingborg, Milaan, Turijn, Rotterdam, Kassel, Bonn, Salzburg, Wenen en Stuttgart. Daarnaast nam ze deel naam talloze groepstentoonstellingen in Duitsland, zoals in Berlijn, Bonn, Wiesbaden, Karlsruhe, Stuttgart, Keulen, Hannover en München, als ook in Kopenhagen, Eindhoven, Amiens, Graz, Genève, Genoa, Belgrado, Sarajevo, Zürich, Wenen, New York, Minneapolos en Taipei. Haar werk is opgenomen in diverse collecties, waaronder die van Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, MUMOK, Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien, Tate Modern, Proje 4L Elgiz Modern Art Museum, Istanbul Modern, MCA Chicago en het Van Abbe Museum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here