Levenslied Festival: Arabesk met Işın Karaca

1

Işın Karaca is een vooraanstaande vertolker van Arabeskmuziek in Turkije. Haar muziek is een verassende hedendaagse vertaling van deze traditionele muzieksoort die ze vermengt met rock en soul. Op zaterdag 9 juni komt zij voor haar eerste optreden in Nederland naar Paradiso. Dit is het openingsconcert van Het Levenslied Festival: het festival biedt een reeks artistieke verkenningen van diaspora, migratie en bi-culturele identiteiten, in een muzikaal en literair spel met de traditie van het levenslied – en het Turkse equivalent daarvan, de Arabesk.

De originele melodieën van de Turkse Arabesk stammen veelal uit de tijd waarin de Turkse bevolking – in tegenstelling tot de culturele elite van het land – op zoek ging naar een muzikale vorm waarin hun Anatolische en Oosterse roots samenkomen. Massa’s mensen luisterden en luisteren nog steeds naar deze Arabesk die jarenlang door de elite werd afgedaan als plat volksvermaak en in de laatste jaren onder de Turkse jeugd en studenten weer enorm aan populariteit wint. In 2010 bracht Işın Karaca haar vijfde album ‘Arabesque’ uit dat volledig aan deze muziekstijl is gewijd. Ze covert nummers van grootheden Kibariye, Ibrahim Tatlises en Bülent Ersoy, maar doet dit op haar eigen manier met veel intense en soulvolle zang, gierende gitaarpartijen, oriëntaalse en westerse ritmes en een hoog meezinggehalte, want de nummers zijn bekend bij drie generaties Turken.

Na afloop van het concert vindt in de Kleine Zaal het nachtprogramma Turkish Cosmic Disco plaats. Kosmische Turkse Disco met Turkse en Nederlandse dj’s en performance-artiesten. Met onder andere: Grup SES (Babylon Istanbul) en Murat Meric (Babylon Istanbul). Turkish funk, Italo, disco en, Anatolische rock en pop.
ISIN KARACA – PERA IN PARADISO – NLTR400
voorprogramma: HUSEYIN BADILLI
Datum: zaterdag 9 juni.
Zaal open: 19.00 uur
Voorprogramma: 19.30
Aanvang: 20.30
Entree: 22,50 (excl. lidmaatschap)
Kaart tevens geldig voor Turkish Cosmic Disco

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here