Lezing ‘De Turkse Paradox’ met Marc Guillet

1

Op 11 december 2014 vindt de eerste netwerkbijeenkomst van het Grote Midden Oosten Platform plaats met als gastspreker Marc Guillet. Hij is correspondent in Turkije voor diverse kranten en tijdschriften en expert van het Grote Midden Oosten Platform. In Hotel Pincoffs in Rotterdam geeft Guillet op 11 december de lezing ‘De Turkse Paradox. Meer én minder vrijheid en democratie in het ‘Nieuwe Turkije’ van de AKP’.

President Erdogan en zijn partijgenoten van de AKP beroemen zich erop dat ze bezig zijn van Turkije een sterke, moderne en vooruitstrevende democratie te maken. Na twaalf jaar AKP-bewind is er nooit zo veel vrijheid en democratie geweest, beweren ze. Aan de andere kant klaagt een deel van de journalisten en de helft van de kiezers juist over minder vrijheid en democratie. Velen ergeren zich aan het steeds autoritairder optreden van de voormalige premier en huidige president Erdogan. Wie heeft er gelijk? Wat zijn de ontwikkelingen en hoe moeten we die duiden?

Turkije-correspondent Marc Guillet gaat hierop in. Na zijn voordracht is er ruime gelegenheid tot vragen en discussie en tot informele gedachtewisselingen in de sfeervolle bar ‘Lodewijk’ van hotel Pincoffs.

Het Grote Midden Oosten Platform is onafhankelijk . De oprichters van het platform zijn persoonlijk en professioneel nauw betrokken bij de regio die loopt van Marokko tot Afghanistan. Zij hechten waarde aan een genuanceerde beeldvorming van deze landen, en willen bijdragen aan een kleurrijk debat.

Waar: Hotel Pincoffs Rotterdam
Wanneer: 11 december
Tijdstip: 19.00u – start lezing 20.00 uur

1 REACTIE

  1. Prima initiatief. Er is bijv. veel te doen geweest over het paleis van Erdogan, dat staatseigendom is. Volgens een insider is het daar gebouwd op die plek en heeft het die omvang om veiligheidsredenen. Erdogan zou zich bewust zijn van de gevaren van infiltratie en van de machtige sociaal media effecten. Er wordt door die insider gezegd, dat ook de nieuwsgaring, dus journalisten niet meer te vertrouwen zijn. Er woont een aantal journalisten bijvoorbeeld op zeer dure locaties in Istanbul, aldus mijn zegsman. Hoe betalen ze dat? Volgens die insider worden ze betaald om gekleurd nieuws te brengen. Ik vind die bewering nogal ver gaan, maar wel duidelijk is dat kranten soms eigendom zijn van een machtig concern, dat bepaalde malafide praktijken in de journalistiek toejuicht, Gekleurde journalistiek is wel een feit geworden in deze samenleving, dat heb ik ook van een oud-collega gehoord, maar dat het zo ver gaat dat er echt aanzienlijke geldbedragen mee gepaard gaan, lijkt me te ver gaan. Graag zou ik dit aspect ook behandeld zien op die bijeenkomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here