Merendeel Turkse Nederlanders heeft geen begrip voor IS-gangers

0

Veruit het merendeel van de Turkse Nederlanders heeft geen begrip voor uitreizigers of religieus geweld. 92 procent van de Turkse Nederlanders heeft geen begrip voor jongeren die uitreizen om voor IS te strijden. Daarnaast heeft 90 procent van de Turkse Nederlanders geen begrip voor personen die geweld gebruiken voor hun geloof.

Dat is één van de uitkomsten van een onderzoek onder zo’n 3.000 niet-westerse nieuwe Nederlanders dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag heeft gepubliceerd. Bij het kwalitatieve onderzoek voor Werelden van verschil was de jihad een van de onderwerpen van gesprek. Vrijwel alle Turks-Nederlandse jongeren gaven aan dat zij de jihad vooral interpreteren als de innerlijke strijd tegen verleidingen. Dit wordt de ‘grote jihad’ genoemd.

Daarnaast erkennen ze het bestaan van de ‘kleine jihad’ die zij begrijpen als heilige oorlog of ‘het gebruik van geweld om het geloof te verdedigen’. Dat gebruik van geweld in naam van het geloof mag alleen in verdedigende zin en is aan strenge regels gebonden, maar de jongeren kunnen zich wel voorstellen dat er tijden en plaatsen zijn waarin de kleine jihad aan de orde is. Over het algemeen vinden ze echter dat de kleine jihad iets uit het verleden is en keuren ze hedendaags geweld in naam van het geloof af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here