Nederlandse ambassadeur niet meer welkom in Turkije

0

Turkije heeft gezegd dat de Nederlandse ambassadeur, Cornelis van Rij, niet meer welkom is in Turkije. Ook is het Nederlandse consulaat in Istanbul door de Turkse autoriteiten gesloten. De ambassadeur is momenteel niet op zijn post in Ankara. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken “hoeft hij voorlopig ook niet terug te komen”. Aanleiding hiervoor zijn de gebeurtenissen vandaag waarbij twee Turkse ministers door de Nederlandse overheid geweerd werden om te spreken met Turkse-Nederlanders.

Nederland weerde vanmorgen de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu. Het kabinet deed dat door de landingsrechten voor zijn vlucht naar Rotterdam in te trekken. Çavuşoğlu wilde om 17.00 uur naar Rotterdam komen om een toespraak te houden voor de grondwetswijziging in Turkije, tegen het dringende advies van de Nederlandse regering in om dat niet te doen.

In de avond werd ook de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya van Familiezaken tegengehouden bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Daar kwam een konvooi met auto’s met daarin ook Turkse diplomaten aan. De minister ging vanmiddag met het konvooi vanuit Duitsland naar Nederland om in Rotterdam een toespraak te houden.

Volgens de oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) reageert Nederland te fel op Turkije. Volgens Bot was dit nooit gebeurt als er in Nederland geen verkiezingen waren geweest. “Ik vind het onverstandig om het zo op de spits te drijven. We lezen Turkije de les. Tegelijk zijn we op een oneigenlijke manier de vrijheid van vereniging en vergadering aan het uitleggen” aldus Bot tegen De Telegraaf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here