Onderhandelingen over dekking zorg in Turkije

1

De vergoeding van zorgkosten die buiten Europa worden gemaakt, waaronder die in Turkije, verdwijnen mogelijk uit het basispakket zorgverzekeringen. Dat meldt de NOS. Het besluit heeft niet alleen consequenties voor vakantiegangers, maar ook voor patiënten die zich, met toestemming van hun zorgverzekeraar, in het buitenland laten behandelen. De laatste jaren zien we dat een toenemend aantal allochtone Nederlanders zich, terecht of onterecht, niet op hun gemak voelt bij Nederlandse zorgverleners. Zij wijken daardoor vaker uit naar het buitenland.

Zo zien we huisartsen en medisch specialisten in Nederland die, met toestemming van de zorgverzekeraar, patiënten doorverwijzen naar een ziekenhuis in Turkije. De zorgkosten zijn meestal niet hoger dan in Nederland, hoewel er wel vraagtekens worden gesteld bij de noodzakelijkheid van alle daar uitgevoerde behandelingen. Het wel uitvoeren van een operatie, ook als deze niet nodig is, levert dat (Turkse) ziekenhuis immers extra inkomsten op. Maar ook allochtone Nederlanders met een andere afkomst gaan geregeld naar hun geboorteland, of het geboorteland van hun ouders, voor een operatie. Het geeft hen een vertrouwenwekkend gevoel.

Minister Schippers van Volksgezondheid zal volgende maand aan de Tweede Kamer voorstellen om, in het kader van de bezuinigingsagenda, de werelddekking te schrappen. Gezien de meerderheid die de regeringspartijen hebben, zal dat voorstel waarschijnlijk worden aangenomen. Overigens zijn er voor de minister nog wel enkele obstakels te overwinnen. Om het schrappen van de werelddekking mogelijk te maken, moeten enkele verdragen worden aangepast, waaronder die met Turkije en Marokko. Op dit moment wordt daarover onderhandeld, maar die gesprekken verlopen moeizaam. Marokko en Turkije verzetten zich. Jaarlijks wordt er voor ongeveer tien miljoen euro aan zorg in Turkije vergoed en vijf miljoen in Marokko. Lees verder op EtnoMarketing.NL.

1 REACTIE

  1. dat krijg je als je niet kunt concurreren! dan ga je via aanpassingen van verdragen en met een verdachtmaking je concurrent te lijf! Als men zou kijken naar de totale baten en tevredenheid bij de patienten (inmiddels duizenden autochtione en allochtone nederlanderes die goedkoper dan in NL en soms zelfs beter dan in NL (bv op het gebied van tandheelkunde en oogoperaties is men in Turkije vele malen beter dan in NL) zijn geholpen. netto goedkoper en sneller! dus als de minister hiermee door wil gaan geeft ze eigenlijk aan dat het niet gaat om kwaliteit en patientenbelang, maar om het redden van de NL’se zorgindustrie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here