Onderzoek Turkse jongeren heeft serieuze tekortkomingen

0

Het onderzoek van bureau Motivaction naar steun onder Turks-Nederlandse jongeren voor terreurbeweging IS bevat ‘serieuze tekortkomingen’. Dat concludeert een ander onderzoeksbureau dat in opdracht van minister Lodewijk Asscher (Integratie) keek naar de kwaliteit van het Motivaction-onderzoek schrijft AT5.

Daaruit kwam vorig jaar naar voren dat er onder Nederlandse jongeren van Turkse komaf veel steun is voor Islamitische Staat. Het onderzoek zorgde voor veel geschokte reacties. Ook Asscher noemde de uitkomst verontrustend.

Maar snel daarna ontstonden twijfels over de onderzoeksmethoden. Asscher liet daarop het onderzoek nakijken door een andere bureau, Labyrinth geheten. Conclusie daaruit is dat er twijfels zijn over de geldigheid en betrouwbaarheid van het onderzoek. Zo waren vragen niet eenduidig geformuleerd en was er onduidelijkheid over wat de jongeren verstaan onder termen als ‘jihadisme’ en ‘kalifaat’. Het onderzoek kon daardoor geen representatief beeld geven van de opvattingen van de jongeren.

Asscher vindt dat het Motivaction-onderzoek zorgvuldiger uitgevoerd had moeten worden. (Via AT5)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here