Onrust in Turkije treft toerisme

3

De protesten van de afgelopen dagen in Turkije hebben invloed op boekingen van hotels in het land. Zo hebben hotels in de buurt van het Taksimplein in Istanbul te maken met annuleringen tot wel 40 procent van de boekingen. Dat schrijft De Volkskrant.

Volgens de krant kan de maand juni nu al als verloren worden beschouwd. Er worden grote verliezen verwacht terwijl deze maand normaal gesproken zeer rendabel is voor de sector.

Veel landen uit het Westen en het Midden-Oosten hebben hun onderdanen aangeraden niet naar de plaatsen te gaan waar wordt gedemonstreerd. Volgens de Federatie van Hoteleigenaren is in heel Turkije 10 procent van de hotelboekingen geannuleerd.

Ook de Nederlandse overheid heeft het reisadvies voor Turkije aangepast. Op de site van de Rijksoverheid is te lezen “De protesten tegen de regering in Turkije die sinds 31 mei 2013 plaatsvinden, gaan nog steeds door. Reizigers naar de (grote) steden in Turkije wordt aangeraden waakzaamheid te betrachten, grote menigten en demonstraties te mijden en de lokale berichtgeving te volgen. In Istanbul zijn vooral het Taksimplein en de wijk Besiktas plaatsen waar onlusten snel weer op kunnen laaien. Op dit moment valt niet te voorspellen hoe lang de onrust zal voortduren.”

3 REACTIES

 1. Hiervan krijg ik meer de indruk dat het gewone sociale onrust is.

  Er zitten natuurlijk wel gemaskerde mensen tussen de menigte die misbruik maken van het hele geval, zoals ook bekend uit de beelden in de media!
  Honderden politie agenten die zwaargewond zijn door de aanvallen van de gemaskerde protestanten.

  Protesten mogen gevoerd worden maar wel op een andere manier; zonder de politie te stenigen.

  Persoonlijk vind ik dat de politie nog harder moet optreden!

  Maar de weg die Turkije is ingeslagen is die van aansluiting met de westerse wereld. Turkije is niet langer de zieke man van Europa. Hoe graag sommigen hier dat nog zo willen zien. Turkije gaat deel worden van de EU en daar horen dit soort protesten bij. Denk ook even aan de rellen in Frankrijk wat jaren geleden. Mega protesten in Spanje en Griekenland onlangs.

  Democratie gaat met dit soort bewegingen.
  Het is niet altijd een ‘lente’.
  Ik zou zeggen; dat het westen een lesje democratie krijgt van Turkije. Ga daar maar eens aan staan!
  Geweldig toch: democratische protesten gevolgd door het zagen aan de stoelpoten van de PM (gevolgd door de val van een MP en verkiezingen). Dat is iets waar de VS, Duitsland, GB, FR en NL en zo alleen maar van kunnen dromen. Democratie in de praktijk.

  En dan lopen ze in Duitsland en de VS te gallen dat de politie in Turkije zo hard optrad. Hebben ze wel eens naar hun eigen oproerpolitie gekeken? Ik herinner me nog een peppersprayincident. Hypocrieten.

  De Turkse president Abdullah Gül zegt over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen dat de boodschap, die met goede bedoelingen gegeven werd, ontvangen is. Hij waarschuwde ervoor dat illegale organisaties zich zouden kunnen mengen in de incidenten en dat voortaan alle partijen met gezond verstand moeten handelen. Hij benadrukte dat het in het nadeel is van iedereen, indien Turkijes imago schade zou lijden.

  De president sprak zich uit over de huidige incidenten in Istanbul en Ankara. Hij vond dat iedereen tot rust moest komen, want: “Ook de goed bedoelde boodschappen zijn ontvangen”. Gül merkte op dat ieders gedachte, idee en geloof gerespecteerd moet worden. Hij onderstreepte dat dit respect en deze liefde ook wederzijds moeten zijn. Met de woorden “Democratie is meer dan alleen verkiezingen” benadrukte hij dat het normaal is dat er buiten de verkiezingen verschillende bezwaren zijn en dat die op verschillende manieren worden uitgedrukt.

  Als voorbeeld haalde hij de vreedzame optochten aan. “De ontwikkelingen van de afgelopen dagen beschouw ik ook als een deel daarvan. En ik meen oprecht dat al de goed bedoelde boodschappen ontvangen zijn. En ik meen ook dat al het nodige gedaan zal worden als de tijd daarvoor rijp is.”

  Gül waarschuwde er tevens voor dat zulke incidenten uitnodigend werken voor illegale organisaties om allerlei misdrijven te plegen. “Iedereen moet zijn gezond verstand gebruiken en zich aan de regels houden. Als er bezwaren zijn, moeten die vreedzaam geuit worden en dat is ook gebeurd. Voortaan mogen incidenten die ons imago door het slijk halen en voor niemand door de beugel kunnen, niet meer aanvaard worden”, aldus de president. “Dit land is van ons allen en we moeten het dan ook met z’n allen beschermen. Wat we nu allemaal moeten doen, is het hoofd koel houden, de regels respecteren en verhinderen dat ons land op lange termijn schade berokkend wordt”, besloot Gül.

  doen er nog steeds provocerende en misleidende nieuwsberichten de ronde op de sociale media.

  Het is duidelijk dat sommige randgroepen die de crisis verder willen aanwakkeren onjuiste informatie of misleidende foto’s posten op de sociale netwerken. Een van die foto’s werd online gezet door dagelijks columnist Ece Temelkuran van de krant Birgün. Op de foto stond een agent die van dichtbij pepperspray spoot in de ogen van demonstranten. Temelkuran postte de foto alsof hij in Turkije was genomen, maar eigenlijk kwam hij uit Boston.

  Een ander misleidend bericht op de sociale media waren de geruchten dat het Grondwettelijk Hof van Turkije de regering zou omverwerpen als de betogingen langer dan 48 uur aansleepten, maar zo’n wet bestaat helemaal niet in Turkije.

  Er werd ook beweerd dat de politie Agent Orange zou hebben ingezet tegen de demonstranten, wat niet waar is. De Verenigde Naties hebben het gebruik van Agent Orange verboden omdat het beschouwd wordt als een chemisch wapen.

  Een tweet die door minister van Volksgezondheid Mehmet Müezzinoğlu gepost zou zijn waarin stond, “Jullie verzetten je tegen de staat en politie en verwachten dan dat er een ambulance komt”, bleek later ook vervalst.

  Een foto van een agent die pepperspray gebruikt tegen een hond bleek ook al manipulatie van de sociale media te zijn. De foto kwam uit Italië, niet Istanbul.

  Sommige Twitteraars probeerden de aandacht van de buitenlandse pers te lokken door Taksim te vergelijken met het Egyptische Tahrirplein, waar de revolutie in dat land was begonnen. Sommige gebruikers van sociale media beweerden dat er vele doden en gewonden waren gevallen tijdens de clashes met de politie. Er wordt geschat dat er zo’n 5 miljoen misleidende tweets over de Taksim-betogingen de wereld zijn ingestuurd.

  Terwijl sommige groepen de overheid opriepen ontslag te nemen door onder hashtag “tayyipistifa”, (Stap op [Recep] Tayyip [Erdoğan]) tweets te posten, riepen andere groepen op het gezonde verstand te gebruiken, door met hashtag “OyunaGelmeTurkiyem”, (Laat je niet misleiden door de spelletjes, Turkije) te tweeten.

  De protesten in Istanbul, die begonnen als verzet tegen het verdwijnen van een park bij het centraal gelegen Taksim-plein, hebben zich uitgebreid naar andere steden, zoals naar de hoofdstad Ankara en de westelijke kuststad Izmir. Ook daar zette de politie traangas in tegen de betogers.

  Ooggetuigen meldden dat ze nog nooit zoveel traangas hebben gezien in Istanbul. De politie viel demonstranten aan op het Taksim-plein, op de winkelboulevard Istiklal die op Taksim uitkomt, en op plaatsen rondom het plein. Er werd van dichtbij met pepperspray gespoten, mensen werden vol geraakt door traangasgranaten en van de voeten geblazen door waterkanonnen.

  De protesten in Istanbul begonnen dinsdag. Demonstranten bezetten toen het Gezi-park, een klein maar geliefd park bij het Taksim-plein. Het park moet wijken voor een winkelcentrum. De tegenstanders tekenden bij de rechtbank bezwaar aan tegen het project. De rechters hebben besloten de werkzaamheden voorlopig op te schorten. De rechtbank wil pas een inhoudelijke uitspraak doen als ook de gemeente Istanbul is gehoord en neemt daar nu de tijd voor.

  Het protest gaat inmiddels echter om veel meer dan alleen het park. Het gaat om de bouwwoede van de AKP-regering en de gemeente Istanbul, die ook wordt bestuurd door de AKP.

  In navolging van het overleg tussen de Turkse president Abdullah Gül (AKP) en vicepremier Bülent Arınç (AKP), werd een persconferentie gehouden over de protesten rond de heraanleg van het Gezi-park. Arınç is momenteel waarnemend premier omdat Erdoğan op tweedaags staatsbezoek is in Marokko. Hij stond erop de houding van de regering te verduidelijken en deed daarover belangrijke uitspraken.

  Zo stelde hij dat niet iedereen verplicht is de AKP te waarderen, maar dat de AKP wel rekening moet houden met de eisen en verwachtingen van degenen die niet op de partij gestemd hebben. Hij zei ook dat de partij open staat voor alle huidige kritiek omtrent de wetten en ervan overtuigd is dat er een oplossing gevonden kan worden voor elke kwestie. Het geweld en de woede moet echter een halt toegeroepen worden. De vicepremier wees er ook op dat de regering zelfkritisch moet zijn.

  Volgens hem kan de regering het zowel bij het verkeerde eind als bij het rechte eind hebben. Hij gaf toe dat er misschien een fout begaan is op vlak van de administratieve rechtspraak. Een regering die met rechterlijke controle overeind probeert te blijven, zal incidenten koelbloedig benaderen, zei Arınç. Hij voegde daaraan toe dat het inderdaad kan zijn dat overheidsfunctionarissen in deze zaak verkeerd gehandeld hebben.

  Hij vond dan ook dat niet alleen zelfkritiek aan de orde was, maar dat ook een officieel onderzoek vereist is. “Ik zeg het openlijk, ook bij andere gebeurtenissen kunnen we fouten maken. Om te begrijpen hoe mensen zijn, moeten we naar hun stijl kijken. We kunnen allemaal hard en beledigend zijn. Wat juist is, is dat de stijl van degenen die regeren constructiever en inclusiever moet zijn. We moeten de persoonlijke levensstijl van iemand niet aanvallen zolang die niet uitsluitend te werk gaat”, aldus de vicepremier.

  Een massaal protest tegen omstreden bouwplannen in het centrum van Istanbul is vrijdag uitgelopen op een veldslag met de oproerpolitie in de Turkse metropool. De politie zette traangas en waterkanonnen in tegen de actievoerders, die met stenen gooiden. Een paar honderd mensen zijn gewond geraakt, onder wie twee politici, meldden verschillende media.

  Enkele gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar de meesten hebben lichte verwondingen opgelopen, meldden media. De meeste gewonden vielen toen een betonnen trap waarover demonstranten vluchtten voor het traangas, instortte. Volgens sommige betrokkenen gebruikte de politie excessief geweld om de betogers te verspreiden.

  Het verzet is gericht tegen het verdwijnen van het laatste park rondom het centrale Taksimplein, dat ook veel bezocht wordt door toeristen. Het vreedzame protest duurt al 4 dagen. Actievoerders hebben een tentenkamp opgezet in het kleine Gezi-Park om te voorkomen dat de bouwers aan de slag gaan. Het park moet plaatsmaken voor een winkelcentrum maar de tegenstanders willen de ruimte groen houden. Donderdag gebruikte de politie ook al traangas in een poging een einde te maken aan de bezetting van het parkje.

  De onlusten breidden zich vrijdag uit van het park naar de rest van het Taksimplein en de beroemde Ikstilal-boulevard, die op het plein uitkomt. De politie heeft de toegangswegen naar het park afgesloten.

  De betogers protesteren behalve tegen het verdwijnen van het park ook tegen de bouwwoede van de Turkse regering en het stadsbestuur op andere locaties. Politici van oppositiepartijen BDP en CHP sloten zich bij de protesten aan. Sommige waarnemers zien er een algemeen verzet in tegen het beleid van de regering-Erdogan. De premier heeft eerder deze week laten weten dat de besluiten zijn genomen en dat die worden uitgevoerd.

  Sommigen beweren dat dit allemaal met de alcohol verbod te maken heeft. Dat is onterecht! Er is geen sprake van verbod! Het gaat enkel om een regeling.

  Niet alleen Turkije, maar ook Nederland probeert op allerlei manieren burgers te ontmoedigen om (veel) alcohol te drinken. De minimumleeftijd waarop je alcohol kunt kopen wordt verhoogd naar 18 jaar, BOB-campagnes sieren al jarenlang menig bord langs de snelweg, en volgens onze Mediawet is het verboden om tussen 6.00 uur en 21:00 uur alcoholreclame op tv en radio uit te zenden. Ook in andere Europese landen is er vaak strenge wetgeving op het gebied van reclame voor alcohol en verkrijgbaarheid van alcohol. In sommige Europese landen, zoals Zweden bijvoorbeeld, zijn de accijnstarieven op alcoholische dranken zelfs zo hoog, dat alcohol bijna onbetaalbaar wordt. In Europa heeft dit echter niets met geloof, maar met gezondheid te maken.

  Waarom zou de enige reden dat de overheid van Turkije zich zorgen maakt over alcoholgebruik/-misbruik zijn dat de meerderheid van de bevolking islamitisch is? Waarom kan dit in Turkije, een moslimland (volgens de Volkskrant), niet ook met de gezondheid van haar burgers te maken hebben? Net zoals in Europa het geval is?

  De taak van journalisten is om meerdere kanten van een verhaal belichten, om vervolgens een objectief bericht de wereld in te sturen.
  Dit wordt helaas nogal eens ‘vergeten’ als de berichtgeving over de islam of over islamitische landen gaat.

 2. En dit noemen de demonstranten democratie? De meerderheid moet de miezerige minderheid zijn wil accepteren terwijl de minderheid dit niet bij de meerderheid doet?! Dit is verre van democratie, komt meer in de buurt van een dictator!

  Erdogan verwijten dat hij van Turkije een moslimstaat probeert te maken omdat wij vinden dat vrouwen met hoofddoek ook het recht hebben om te studeren, net als in Nederland! Terwijl de oppositie dit afkeurt.. Pfff.. Onderdrukkers roepen dat ze onderdrukt worden omdat ze niet meer kunnen onderdrukken dankzij Erdogan.. Pffff.. Of omdat na 22.00 geen alcohol verkocht mag worden terwijl nl drugs verkoopt tegen het beleid van de EU in.. Pff. Zo van kwade mag wel goede mag niet! Zucht, zucht, ZUCHT!!!!

  Nee dit alles heeft andere redenen..

  Europa gaat zodanig achteruit & moet je eens voorstellen dat de Turkse lira meer waard word als de euro?! Tot deze opstanden begonnen was de Turkse lire net zo veel waard als de gulden voor de euro.. Van 10 miljoen tl = 1 gulden( voor Erdogan) naar 2,3 tl = 1 euro. (Dankzei Erdogan).. De angst zit hem hierin, als Turkije de komende 10 jaar net zon bloei maakt als de afgelopen 10 jaar, reken maar uit!!!
  Hun plannetje werkt! De Valuta is van 2,2 veranderd na bijna 2,5 tl.. De beurs gezakt met 10+ % oplopende! Buitenlande nieuws doet alsof de meerderheid tegen Erdogan is terwijl om de 4 jaar verkiezingen zijn en de miezerige 20% niet kan winnen van de 50%! Als het een vorm van democratie is om de eis van de minderheid in te willigen waarom moet Assad dan aftreden? Of mubarek? Of kaddafi?? Minderheid zijn wil is dan toch ook wil!!! Mijn wil is pvv.. Dus als ik de straat op ga en eis dat pvv aan de macht komt dan moet dat maar omdat 5 % dit vind ondanks dat er verkiezingen zijn en de meerderheid op de VVD heeft gestemd.. Ik wil niet bezuinigen! Mijn wil moet dus gehoord worden en de bezuinigingen stoppen?! Helaas is dit niet acceptabel! Net als dat men in Turkije geen respect toont voor de meerderheid die voor Erdogan is!

  Zitten we in de middeleeuwen?? Hij die het hardst roept, hij die het hardst schreeuwt, hij die gewelddadigheid vreedzame protesten noemt is de winnaar?? Dacht het niet!!!

 3. Hoi Asya, wat heb je dat mooi verwoord. Ik kan me totaal in je argumenten vinden. Na een bepaalde uur voor een bepaalde leeftijd jongeren onder de 18, niets mis mee. Wat Gezipark betreft begrijp ik de natuurliefhebbers volkomen. Hiernaast zijn er natuurlijkmensen die niets een bepaald mee eens zijn met de bepaalde maatregelen van Premmier Erdogan. Waar het veelal omgaat isniet get fezipark maar meer de economischebelangen van bepaalde landen buitenaf. TURKIJE VERKEERT IN EEN VIEZspEL VAN OMLIGGENDE LANDEN. OM TE beginnen Engeland gevolgd door Duitsland en enkele buitenlandse investeerders. Het gaat al niet goed met de economie van Europa ze wil staan als het owee de goedekant op gaat met Turkije. Eu wil een ztokje voor steken nu het vlotter gaat met Turkije. Het is allemaal een doorfestokenkaart. Waarom wordt er niets bekend gemaakt over de onderdrukking van Turkije door bepaalde Eu landen. Waarom. Ik trap er niet meer in. Eu zal er alles aan doen om Turkije afhankkelijk te maken van alle andere landen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here