Ontmoeting minister Ploumen met Turkse collega

0

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft vanmiddag een ontmoeting gehad met haar Turkse collega Nihat Zeybekci. Naast de handelsrelatie zijn ook andere actuele thema’s besproken meldt BuZa. Ploumen herbevestigde de Nederlandse veroordeling van de poging tot de staatsgreep vorige maand. ‘Maar interne Turkse spanningen als gevolg daarvan mogen niet worden geëxporteerd naar de Turks-Nederlandse gemeenschap’, aldus de minister. Ook wees ze erop dat bij onderzoek naar en vervolging van betrokkenen bij de staatsgreep de mensenrechten niet in het geding mogen komen.

Nederland en Turkije onderhouden intensieve economische betrekkingen. Het handelsvolume bedroeg vorig jaar ruim 6 miljard dollar (2014: 7 miljard). Met ongeveer 2100 Nederlandse bedrijven is Nederland de vierde investeerder in Turkije, de meeste ondernemingen daarvan zitten in de regio Istanboel. Sectoren die eruit springen zijn onder meer water, chemie, energie, logistiek, gezondheidszorgen hightech systemen. Vanuit Turkije wordt hoofdzakelijk groente, fruit en textiel naar ons land geëxporteerd. Om de handelsrelatie verder te bevorderen worden regelmatig handelsmissies gehouden. Ook wordt samengewerkt op het gebied van innovatie.

Naast economische en politieke aspecten kwam ook het lot van Syrische vluchtelingen in Turkije aan de orde. Turkije vangt momenteel bijna 3 miljoen Syriërs op. De minister sprak daarvoor haar waardering uit. ‘Er wordt wel eens vergeten dat de Turkse overheid en samenleving op dat gebied grote inspanningen leveren’, aldus Ploumen. Ze onderstreepte dat mogelijkheden voor een baan en onderwijs essentieel zijn om vluchtelingen zelfredzaam te maken.’ Zo heeft een groot aantal Nederlandse ondernemingen in Turkije stageplaatsen en vacatures ook opengesteld voor Syrische vluchtelingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here