Orgaandonatie: is ontvangen halal en geven haram?

1

In het kader van het Offerfeest geeft de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) een vervolg aan de discussie over orgaandonatie binnen de islam.

Tijdens de Ramadan dit jaar startte de NTS een discussie over orgaandonatie en de islam op Facebook. De belangrijkste vraag daarbij was: “Is orgaandonatie halal of haram ?” De discussie werd gevoerd aan de hand van drie stellingen en werd begeleid door islamitisch theoloog Rafik Dahman. De discussie bracht zeer veel reacties te weeg, waarbij voor- en tegenstanders van orgaandonatie op een positieve manier en onderbouwd met elkaar in discussie gingen. Daarom heeft de NTS besloten om in het kader van het Offerfeest de discussie over orgaandonatie binnen de islam een vervolg te geven. Het Offerfeest vormt voor veel moslims een moment (drie dagen) waarop dankbaarheid, saamhorigheid, onderwerping en het geven aan anderen centraal staat. Een goed moment om ook stil te staan bij belangrijke levensonderwerpen zoals orgaandonatie.

banner bij introductie artikel 600x315_b4_sept2014

Halal of haram?
Voor veel moslims in Nederland is het namelijk nog altijd niet duidelijk of orgaandonatie halal of haram is. Het geloof vormt zelfs een van de belangrijkste redenen voor Turkse en Marokkaanse moslims in Nederland om geen orgaandonor te worden. In een onderzoek van MCA Communicatie uit 2009 geeft 47% van de Marokkaanse Nederlanders en 14% van de Turkse Nederlanders spontaan aan dat zij geen donor willen worden omdat “het niet van hun geloof mag”. Ook de Moslim Omroep ziet het belang van de discussie in en wijdde dit jaar een editie van Ramadantalks aan orgaandonatie. Tijdens het programma beloofde Yassin Elforkani, imam en woordvoerder CMO, dat het CMO het onderwerp orgaandonatie met de moskeeën in Nederland serieus gaat oppakken.

Islamitisch Theoloog Rafik Dahman
Ook nu wordt de discussie online begeleid door islamitisch theoloog Rafik Dahman. MA Rafik Dahman heeft een Master in Religious Studies en in Middle Eastern Studies. Hij is gespecialiseerd in de interpretatie van onderwerpen die niet expliciet in de Koran en Hadith besproken worden, zoals orgaandonatie. Binnen verschillende moslimgemeenschappen in Nederland is hij een veelgevraagd spreker. Rafik Dahman was tevens een van de tafelgasten tijdens de orgaandonatie editie van Ramdantalks.

Nieuwe stelling
De nieuwe vraagstelling die tijdens het Offerfeest in de discussie centraal staat, luidt als volgt:

Als het ontvangen van een orgaan halal is, is het doneren van een orgaan dan óók halal?

Wil jij ook op deze stelling reageren? Ga dan naar de discussie op de JaofNee Facebook pagina en doe mee. Op woensdag 1 oktober en maandag 6 oktober volgt de reactie van MA Rafik Dahman. Lees de eerste drie stellingen en alle reacties terug op: www.transplantatiestichting.nl/nieuws/orgaandonatie-halal-haram
Hier vind je ook de afsluitende artikelen van MA Rafik Dahman.

Meer informatie over islam en orgaandonatie:
www.transplantatiestichting.nl/vraag/hoe-denkt-de-islam-over-orgaandonatie
Wil je jouw keuze vastleggen? Ga dan naar www.JaofNee.nl

1 REACTIE

  1. Veel mensen weten niet, dat bij een verzakking van de baarmoeder bij vrouwen of bij een liesbreuk bij mannen organische matjes worden ingezet. Het is een bekend feit, dat dat organische materiaal van varkens(vlies afkomt, omdat het inwendige van een mens het meest lijkt op dat van een varken. Toevallig weet ik van een arts,dat hij een instemming van een imam had, om dit bij moslimvrouwen toe te kunnen passen. Is het dan zo in de islam: andere geloven en overtuigingen verfoeien en zelfs hun hulpverleners de kop afhakken, maar als de nood aan de man komt bij ziekte en oorlogvoering, wel gebruik maken van de uitvindingen van die zelfde ongelovigen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here