Over Turkije

TurkijeTropische temperaturen, aangename stranden, een afwisselend landschap met ongerepte bergmassieven, woestijnlandschappen, rivieren, meren, de Zwarte, Egeeische en Middellandse Zee. Een bezoek aan het klooster Sumela, zestienhonderd jaar geleden gebouwd, hoog en diep in de rotsen verscholen, de drukke zandstranden van Kusadasi (vogelparadijs), zwerven door het maanlandschap van Cappadocie(Nevsehir), door vulkaanuitbarstingen vervormde grotten, rotsen en bergwanden waar de eerste christenen zich verschuilden, en verdwalen in de mierenhoop van straatjes en steegjes van Istanbul. Als je in een maand heel Turkije wilt rondtrekken, sla je meer over dan dat je ziet.

Als je tussen de blauwe wateren van de Bosporus vaart, voel je je klein en nietig. Hier eindigt Azië en begint Europa. Of net andersom. Als je in Istanbul komt, de miljoenenstad die doormidden gesneden is, val je met de neus in de boter. Lange, brede boulevards worden afgewisseld met kleine, krappe steegjes, in het menigte krioelt het van de marktverkopers, handelaren, mensen uit alle lagen en alle delen van de wereld en bewijzen koepels en minaretten van het Osmaanse en Byzantijnse Rijk het bestaan van een roemruchte geschiedenis

Turkije (officieel: Türkiye Cumhuriyeti [= Republiek Turkije]), republiek in West-Azië en Zuidoost-Europa, 779.452 km2 (waarvan 23.764 km2 in Europa), met 61.058.000 inw. (78 per km2); hoofdstad: Ankara. Het Aziatische deel (ook Klein-Azië of Anatolië geheten) en het Europese deel (Thracië) zijn van elkaar gescheiden door (van noordoost naar zuidwest) de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen, tezamen de verbinding vormend tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. De beide delen zijn door twee bruggen over de Bosporus met elkaar verbonden. De kustlijn is ruim 8000 km lang. Van de eilanden in de Egeïsche Zee behoren slechts twee (Gökçeada en Bozcaada) tot Turkije. Munteenheid is de Turkse lira, onderverdeeld in 100 kurus. Er zijn veel nationale feestdagen, o.a. 29 okt., de dag waarop in 1923 de republiek werd uitgeroepen.