Özkan Gölpinar in gesprek met Funda Müjde en Nazmiye Oral

0

Aan de hand van theater, literatuur en fotografie gaat journalist/filmmaker Özkan Gölpinar maandag 22 juni in gesprek met twee krachtige Turkse vrouwen. Met cabaretière/actrice Funda Müjde en actrice Nazmiye Oral(FOTO) gaat hij in op de emancipatie van een nieuwe generatie jonge Turkse vrouwen. De eerste generatie leek nauwelijks keuzes te hebben, de tweede generatie heeft dat wel. Hoe kun je als Turkse vrouw je eigen keuzes maken? Het gesprek maakt onderdeel uit van het tentoonstellingsprogramma Vreemd Verweven en de expositie Kadınlar. De discussie avond begint om 20.00 uur. Vanaf 19.00 is museum TwentseWelle geopend. Toegangsprijs voor deze avond is € 12,50 (incl. entree museum en bezichting exposities).

Funda Müjde
Cabaretière, schrijfster en actrice Funda Müjde werd geboren in de Turkse stad Adana, maar groeide op in Zaandam. In haar jeugd koesterde ze al de ambitie om ooit op het toneel te mogen spelen. Funda werd bij het grote publiek bekend door haar bekroonde hoofdrol in de film Julia’s geheim, maar ook door rollen in televisieseries zoals Vrouwenvleugel, Medisch Centrum West, Zeg ‘ns Aaaa, Hallo Holland en meest recent Goede Tijden Slechte Tijden. Meer dan 12 jaar schreef zij wekelijks de eigenzinnige column ‘Funda!’ voor de Telegraaf. De plannen voor een nieuwe theatervoorstelling, “Funda ziet ze vliegen”, liggen klaar.

In de zomer van 2014 begon Funda Müjde aan de uitdaging van haar leven: ze fietste in drie maanden tijd van Amsterdam naar Istanbul. Een bijzondere fietstocht, omdat Funda een incomplete dwarslaesie heeft. Funda raakte in 2007 betrokken bij een taxi-ongeluk in Istanbul en sindsdien zit ze in een rolstoel. Toch presteerde ze iets wat een aantal jaren geleden nog onmogelijk leek, namelijk 4000 kilometer fietsen op een aangepaste fiets. De omgekeerde route die haar vader aflegde toen hij van Turkije naar Nederland kwam. De tocht was niet alleen een eerbetoon aan de eerste gastarbeiders die 50 jaar geleden de route aflegden, maar ook een persoonlijke overwinning.

Nazmiye Oral
Nazmiye Oral (46), actrice en schrijfster, ontwikkelde het concept voor de voorstelling ‘Niet meer zonder jou’, onderdeel van het Holland Festival op grond van haar eigen ervaringen. Het is een soms schokkende, vaak ontroerende en steeds zeer spannende botsing tussen twee generaties die uitgaan van volstrekt verschillende waarden. Opgroeiend als oudste dochter van Turkse ouders in Hengelo, zag Oral zich geconfronteerd met twee culturen, ‘van elkaar verschillend als dag en nacht’. In ‘Niet meer zonder jou’ gaat ze een gesprek aan met haar moeder Havva Oral (67), over die verschillen, over de dingen waarover ze niet konden en kunnen praten, over intimiteit en over het gebrek eraan.

Nazmiye Oral (Hengelo, 1969) stond aan de wieg van Zina en ziet zichzelf, geboren uit Turkse ouders in de Nederlandse aarde, als de eerste generatie van een gemuteerde soort. Haar DNA is opgebouwd uit twee culturen, van elkaar verschillend als dag en nacht. Haar werk is ontstaan uit de behoefte om deze afstand te vernietigen. Voor de opiniepagina van De Volkskrant schreef Oral van 2003 tot 2012 columns over haar moeder, broertjes en zusje, omdat voor haar de oorsprong van opinie in het leven zelf zit. Toen haar zwager Ugur (‘Geluk’) als importbruidegom in Nederland aankwam, ging zij een week later met hem het onderzoek aan naar wat het betekent om ergens aan te komen. Samen leefden zij in de volkstuintjes, locatie van de voorstelling #Moes (2011) van Zina, Adelheid|Female Economy & de Veenfabriek. Zij speelden uiteindelijk hun scène in de voorstelling.

Om haar gevoelens bij de opkomst van Wilders te onderzoeken, ging Oral voor de voorstelling Zina neemt de Wijk (2010) in adoptie bij Ricky, PVV stemmer. Bij de Bezige Bij schreef ze in 2011 haar eerste roman Zehra en inmiddels is ze aan haar tweede roman, Anatomie van een Migrant, bezig. Vanuit de behoefte om zichzelf intimiteit aan te doen in relatie tot haar moeder, familie, het leven en haarzelf is Oral begonnen aan het project Niet Meer Zonder Jou.

Vreemd Verweven
In de fototentoonstelling ‘Vreemd Verweven’ van Ruud Spaargaren( fotograaf) en Özkan Gölpinar (journalist, curator en lid van de Raad voor Cultuuur) wordt getracht middels een galerij indringende portretfoto’s de 1’ste generatie Turkse Nederlanders en hun leefomgeving dicht bij elkaar te brengen en deze soms onzichtbare generatie een gezicht te geven. ‘Vreemd Verweven’ is een eerbetoon aan de heldinnen van de eerste generatie, die huis en haard verliet om hier te gaan werken en een nieuw en vooral ander leven op te bouwen. De tentoonstelling ‘Vreemd Verweven’ is nog te zien tot 16 augustus in museum TwentseWelle in Enschede.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here