Première documentaire ‘De Turkse boot’

3

Op 4 maart 2013 gaat de documentaire De Turkse Boot in première in Paradiso. De documentaire volgt deelnemers van de Turkse boot die meevoer met de Canal Parade tijdens Gay Pride 2012. Een aantal dagen na Gay Pride blijkt dat deelnemers aan de Turkse boot na afloop van de botenparade zijn bedreigd.

In de film gaan Joost van Bellen en Bas Kosters in op de vraag hoe het is om homoseksueel te zijn in het Nederland van de 21ste eeuw. Ook zijn er beelden te zien van het bijzondere gay feest Pink Istanbul en komen jonge, Turkse homo’s aan het woord over hun seksualiteit. De Turks-Nederlandse homoseksuele activist Doene en producent van Pink Istanbul Serdar worden gevolgd in hun streven naar zichtbaarheid, erkenning en acceptatie van homoseksuelen binnen de Turkse gemeenschap.

In de documentaire laten Doene en Serdar zien dat homoseksualiteit binnen de Turkse gemeenschap bijzonder gevoelig ligt, dat er veel diversiteit binnen bestaat en dat er een sterk taboe op rust. Meer informatie over de documentaire op www.deturkseboot.nl.

Na de filmvertoning wordt nagepraat met filmmaker Chris Belloni en met de twee Turkse hoofdpersonen uit de documentaire. In het gesprek zal duidelijk worden of de Turkse boot heeft bijgedragen aan een beter klimaat voor Turkse homoseksuelen en welk belang de uitwisseling tussen Amsterdam en Istanbul voor Turkse homoseksuelen heeft. De avond wordt afgesloten met Optredens van Pink Istanbul residents Trippin Angels, DJ’s Erhan Afacan en Lupe.

3 REACTIES

 1. @Sim
  Ik snap wel waarom deze documentaire er (helaas) moet zijn. Er zijn nog te veel apen zoals jou op deze werelkd die De Turkse mensen en Turkije een slechte naam bezorgen.

  Iedereen mag leven zoals hij/zij wil zolang je elkaar maar met rust laat en in waarde laat. Wie ben jij om andere mensen te moeten zeggen hoe ze moeten leven.

  Her koyun kendi bacagindan asilir.

 2. Homo of lesbische gevoelens onder de mensen zijn een feit. Een bepaald percentage van het volk is Lesbisch of Homo…

  Dat zijn de feiten.

  Geloof, waarden en normen moeten vaak niets hebben van deze mensen. Maar feit is het zijn mensen die net als iedere andere mens bestaansrecht hebben.

  Dit bestaansrecht houdt tevens in dat zij binnen de kaders van hun emoties en gevoelens mogen leven met wie ze willen en zij mogen doen met hun lichaam wat zij willen doen.

  Vanuit het geloof kan je redeneren dat Allah, God of de schepper ook deze mensen heeft geschapen.

  Alles wat God geschapen heeft heeft rechten.

  Maar zelf ben ik Turk en Hetro. Ik moet persoonlijk niets hebben van een Homo dat voor mijn ogen elkaar kussen…. voelt gewoon misselijk. Maar met alle respect dit zijn mijn emoties.

  Ik vind dat lesbische en homo mensen recht hebben op alle vrijheden op voorwaarde dat ze dit voor zichzelf houden.

  Hetro mensen moeten deze mensen zien als M E N S. Die gelijke rechten hebben en respect verdienen. Met wie je normaal moet omgaan als iedere andere mens zonder naar te denken of te doen achter de rug om.

  Maar tevens moet de Homo of Lesbische zich bewust zijn dat zij hun geaardheid voor zich moeten houden.

  Mehmet

 3. maar waarom moeten homo’s hun gedrag aanpassen, voor zich houden, als ze gelijk erechten hebben…

  zou het dan niet zo moeten dat iedereen zijn geaardheid dan maar voor zich moet houden?

  handjes vasthouden, reklames op TV, rollen in TV series, alles is al hetero en open en bloot…

  vanuit homo’s gezien is dat ook steeds naar om te zien.

  of is hier slechts het argument ‘meerderheid’ bepalend voor wat ‘normaal’ is?

  men zou toch hopen dat meerderheid niet HETR argument is op normaal, want dan zijn er opeens veel zaken abnormaal!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here