Première voorstelling film ‘Teslimiyet’ in De Balie

1

Pink Istanbul vindt dit jaar plaats op zaterdag 2 april. De aftrap is de Europese première van de Turkse film Teslimiyet (Other Angels), die in Turkije veel stof doet opwaaien. De film gaat over transgender prostituees, hun strijd om acceptatie en gelijke rechten, en hun gevoelens en verlangen naar liefde. Dennis Boutkan (voorzitter COC Amsterdam) doet de introductie en na afloop is er discussie met regisseur Emre Yalgin (o.v.b.) Lokatie: de Balie Amsterdam.

De film Teslimiyet (Other Angels) kwam in december 2010 uit in Turkije en werd door het grootste dagblad van Turkije (Hurriyet) “Een moedige film’ genoemd. De film is een officiële inzending voor het Ankara Filmfestival, eind maart in Turkije. De film is ook en vooral een verhaal over mensen die veroordeeld zijn om aan de onderkant van de samenleving te leven en over wie vooroordelen welig tieren. Het beeld van transgenders in Turkije is dat ze allemaal in de prostitutie werken en dat ze agressief zijn. Eigenlijk zijn ze rechteloos in Turkije.

Teslimiyet laat ons mensen zien, met gevoelens en met verlangen naar liefde. Teslimiyet verbeeldt de vicieuze cirkel waarin transgenders in Istanbul zich bevinden; hoe vooroordelen tot stand komen in de macho-samenleving in Turkije en hoe ze in stand worden gehouden. De film is uniek omdat de cast wordt gevormd door transgenders uit Istanbul die geen van alle professionele acteur zijn.

De filmvertoning krijgt een introductie door een bekende Turks Nederlandse columnist en door Dennis Boutkan van COC Amsterdam. De gespreksleider van de avond vraagt reacties aan bekende en minder bekende Turkse Nederlanders in de zaal, die al dan niet actief zijn in het holebi netwerk. Ook zullen genodigden van Marokkaanse, Antilliaanse en andere organisaties aanwezig zijn omdat we denken dat de thematiek ook in andere macho-samenlevingen speelt waarin status en eer, alsmede stereotypen en taboes, maken dat de problemen en de positie van transgenders en holebi onbesproken blijven.

Première voorstelling Teslimiyet (Other Angels) in De Balie

Turkey, 2010, 96 min.
Regissuer: Emre Yalgin
Cast: Gorkem Arslan, Didem Soylu, Seyhan Arman, Buse Kilickaya

Entree: 7 euro
De Balie zaal open 19.30
Aanvang programma 20:00

1 REACTIE

  1. […] Op zaterdag 2 april 2011 organiseren Stichting Pera, COC Nederland en COC Amsterdam in het Amsterdamse debatcentrum ‘De Balie’ een film met debat over de positie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in de Turkse maatschappij. Dit wordt de Europese première van de Turkse film ‘Other Anges’ (‘Teslimiyet‘). […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here