Speciaal Ramadan-ijs in Turkije

0

In Turkije weten ze wel raad met de hitte tijdens de Heilige maand van de Ramadan. Overdag wordt er gevast en eten en drinken de mensen niet, maar na zonsondergang is het tijd voor de iftar, het avondmaal waarmee moslims het vasten onderbreken. Dan komt er een verkoelende verrassing tevoorschijn. Icy Halvah heet het, ijs dat gemaakt is op een traditionele manier, zo vertelt de eigenaresse van de ijswinkel.

Deze Ramadan-lekkernij wordt al eeuwenlang op dezelfde wijze gemaakt. Mensen beginnen in de winter met het opslaan van ijs in diepe putten, waarop het in de zomer stukje bij beetje naar boven gehaald wordt om te gebruiken voor de traditionele lekkernij. Het wordt vermalen en gemengd met moerbei of met zuur kersensap en in een glas gedaan. Daar bovenop komt nog wat ijs en dan is de icy halvah klaar om genuttigd te worden. En met succes!

De icy halvah wordt gezien als gezonder dan de moderne frisdranken. Deze gezonde, biologische traktatie geeft de Turkse moslims het verkoelende duwtje in de rug om ook de volgende warme dag weer goed te kunnen vasten. (Via: RamadanPagina.NL | Filmpje)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here