Trump feliciteert Erdogan met overwinning referendum

0
Trump feliciteert Erdogan met overwinning referendum

De Amerikaanse president Trump heeft de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn overwinning in het referendum. Trump belde hem gisteren om zijn felicitaties over te brengen. Opmerkelijk want het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had dat liever niet gezien en is net als de meeste westerse leiders kritisch over het verloop van het referendum. Het ministerie had voor het telefoontje van Trump naar Erdogan nog een persbericht verspreid met kritisch voorbehoud bij het Turkse referendum.

Het Amerikaanse ministerie wilde de bevindingen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) afwachten. Die organisatie onderzoekt namelijk onregelmatigheden, zowel met stembiljetten als in de campagne in de aanloop naar het referendum. Volgens het OVSE waren er tijdens het referendum veel onregelmatigheden in het nadeel waren van het nee-kamp. In een verklaring van het ministerie staat dat de VS kennisneemt van de eerste resultaten van de OVSE. Het ministerie kijkt uit naar het definitieve rapport dat over een aantal weken moet zijn afgerond.

Vanuit Europa kreeg Erdogan geen felicitaties. Bondskanselier Merkel en president Hollande reageerden voorzichtig. Merkel riep de Turkse president op om de dialoog aan te gaan. Hollande zei dat de uitslag laat zien hoe verdeeld de Turkse maatschappij is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here