Turkse arthouse film ‘Lifelong (Hayatboyu)’ in Nederland

0

De Turkse arthouse film ‘Lifelong (Hayatboyu)’ van Asli Ӧzge had zijn wereldpremière tijdens de Berlinale en won de Prijs voor Beste Regie & Beste Camerawerk tijdens het Istanbul International Filmfestival 2013. Gisteren is de film uitgekomen in de Nederlandse filmtheaters.

Lifelong
Nisantasi is een sjieke woonwijk in Istanbul. Haar inwoners mogen dan wel rijk en mooi zijn, geluk is er niet vanzelfsprekend. Dit geldt ook voor de 52-jarige architect Can en zijn vrouw Ela die beeldend kunstenares is. Hun dochter Nil studeert in Ankara. Op elkaar aangewezen realiseert het stel zich dat de passie al geruime tijd uit hun relatie verdwenen is. Desalniettemin zijn ze beiden tevreden in de veilige haven van hun huwelijk waarin geen behoefte bestaat aan kritische vragen of ingewikkelde verklaringen. Totdat Ela op een dag per toeval een telefoongesprek van haar man opvangt. Filmmaakster Asli Özge schetst het verhaal van een verloren liefde, gefilmd in vale kleuren en modieuze, koele interieuren met de nadruk op de leegte die zich onder de glanzende oppervlakte bevindt. Gevangen in een dik web van leugens, vervreemding en eenzaamheid, lijken de hoofdpersonages de veelvoorkomende fout te hebben gemaakt: alles is aan de kant gezet voor hun carrière.

Lifelong (Hayatboyu) is een prachtige esthetische film geworden, waarbij Özge werd bijgestaan door Gouden Palm winnaar Nuri Bilge Ceylan.

LIFELONG is vanaf 12 februari te zien in de filmtheaters
In Amsterdam (FilmHallen, Lab111), Den Haag-filmhuis, Utrecht-’t Hoogt, Nijmegen-Lux, Eindhoven-Natlab

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here