Turkse film ‘Mustang’ in de Nederlandse bioscopen

1

Vanaf donderdag 1 oktober is de Turkse film ‘Mustang’ in de Nederlandse bioscopen te zien. De film kreeg eerder dit jaar eervolle vermeldingen op het filmfestival van Cannes en het World Cinema Festival Amsterdam. Mustang staat op de nominatie om als de beste Turkse film van 2015 uit te groeien. Waar gaat het over:

De zomer begint. In een dorpje in het noorden van Turkije komen Lale en haar vier zussen terug van hun laatste schooldag. Onderweg spelen de meisjes onschuldig uitgelaten nog wat met de jongens uit het dorp. Dit wordt echter bestempeld als een grove uitspatting van zedeloosheid, en de meisjes raken verwikkeld in een groot schandaal met onverwachte gevolgen. Langzaam verandert hun thuis in een gevangenis; huiswerk verandert in huishoudelijk werk, en de familie begint huwelijksplannen voor de meisjes te smeden. Maar gedreven door hun verlangen naar vrijheid vechten de vijf zussen samen terug tegen de grenzen die hen wordt opgelegd.

Dit nuchtere en ontroerende drama tegelijk is veel meer dan een pamflet voor meer vrijheid voor de vrouw. Over de filmtitel is goed nagedacht: de mustang symboliseert de levendige en ontembare karakters van de vijf zussen en zelfs hun haren lijken op de manen van wilde paarden. Lees een recensie op indebioscoop.com.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here