Turkse speelfilm ‘Yeralti’ in september te zien

0

Vanaf 12 september is de Turkse speelfilm ‘Yeralti’ van Zeki Demirkubuz te zien in de Nederlandse bioscopen. In een vrije adaptie van Dostojevski’s Notes from Underground voert Zeki Demirkubuz de alleenstaande ambtenaar Muharrem op. Muharrem is boos op de wereld, op zichzelf, zijn vrienden. Hij is vastbesloten zijn onverbloemde mening niet voor zichzelf te houden. In zijn wereld is geen plaats voor valse complimentjes, het ontlopen van de waarheid of huichelarij, ook al leidt deze constante staat van oorlog onvermijdelijk tot isolement en wederzijdse minachting.

Verslaafd aan confrontatie doet Muharrem zijn uiterste best uitgenodigd te worden op een diner ter gelegenheid van een literaire onderscheiding voor één van zijn voormalige vrienden. Het plan om daar uit de doeken te doen hoe alle ideeën in diens bekroonde boek bijeen gestolen zijn en de auteur een zwendelaar is, neemt een andere wending. Muharrem maakt uiteindelijk vooral zichzelf belachelijk. Vanaf dat moment raakt hij in een emotionele vrije val en zal hij de uiterste consequenties van zijn compromisloze eerlijkheid moeten accepteren.

Yeralti werd veelvuldig bekroond, onder meer op internationale festivals in Istanbul, New Delhi en Sint Petersburg. Hoofdrolspeler Engin Gunaydin won in Istanbul de prijs voor beste acteur.

(Turks gesproken, Nederlandse ondertiteling)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here