Turkse top acts op festival ‘Le Guess Who?’

0

Le Guess Who? is een jaarlijks 4-dagen durend festival in Utrecht, vol aanstormend talent en gevestigde namen. Het festival heeft een speciaal plekje voor turkse (pop)muziek. Eerder was Baba Zula te zien, en vorig jaar Selda Bağcan waarvan onlangs een live-CD verscheen die opgenomen is op het fesival.

Dit jaar is Le Guess Who? van 19 t/m 22 november met op zondag de 22e twee Turkse top acts: Okay Temiz met La Fanfare du Belgistan en later Mustafa Özkent met het Belçika Orkestrası. Beide optredens vinden plaats in Tivoli/Vredenburg, het eerste start om 17.00 uur. Het festival werkt met dag-tickets, dus voor 1 prijs zijn deze beide concerten te bezoeken.

Okay Temiz (FOTO)
Turkijes legendarische percussionist Okay Temiz bundelt de krachten met La Fanfare du Belgistan, de meest feestelijke fanfare van het land. Temiz is beroepsmuzikant sinds 1955, bouwt eigen instrumenten als de Magic Pyramid en ging op tournee in Europa en de VS met een hele reeks jazzlegendes. Temiz is exemplarisch voor de Turkse muziek: zo richtte hij in 1974 Oriental Wind op, een ensemble dat uitsluitend Turkse muziekinstrumenten gebruikt, en brengt hij steevast ook Turkse muzikanten onder de internationale aandacht. Nadat hij het grootste deel van zijn leven in Zweden had doorgebracht, keerde hij in 1998 terug naar Turkije. La Fanfare du Belgistan, een zevenkoppige groep met een uiteenlopende achtergrond, brengt een rijk repertoire van jazz en composities uit de Balkan en het Midden-Oosten.

Mustafa Özkent
Hij voert voor het eerst in 40 jaar zijn vergeten meesterwerk Gençlik Ile Elele uit. Gençlik Ile Elele, wat letterlijk betekent “Hand in hand met de jeugd” is een uniek document waarin de verschillen tussen de Westerse en traditionle invloedsferen op een manier wordt weergegeven die gehoord moet worden om te kunnen geloven.
Özkent begon zijn carrière als muzikant in 1960, in Ankara, bij de Turkse popgroep Teenagers. De naam was heel toepasselijk, vermits geen enkel lid ouder was dan 19 jaar. Later richtte hij zijn eigen groep op, de Mustafa Özkent Orkestrası en maakte hij naast enkele singles toen ook de LP Gençlik Ile Elele. Hij is een getalenteerd gitarist die erom bekend staat en stond het ontwerp van zijn instrumenten te veranderen om ongewone klanken te kunnen creëeren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here