VIDEO: Dienstplicht Nederlandse Turken

19

Nederlands-Turkse jongens met een Nederlands en een Turks paspoort moeten verplicht in dienst in Turkije. De Turkse dienstplicht, die achttien maanden duurt, kan afgekocht worden voor ruim vijfduizend euro. Dan moet er nog wel een vervangende dienstplicht van 21 dagen vervuld worden. De dienstplicht geldt voor mannen tussen de 18 en 45 jaar. Dienstweigeraars verliezen hun Turkse nationaliteit. Uitgesproken VARA volgt vier Nederlandse Turken die dienstplichtig zijn.

Bekijk de film hieronder:

19 REACTIES

 1. Ik ben in Nederland geboren. Heb zowel de Turkse als de Nederlandse nationaliteit. De Turkse nationaliteit heb ik niet om gevraagt, maar ik wordt wel automatisch aangemeldt bij de Turkse consulaat. Dat doet men automatisch bij de geboorte. Vanwege de aanmelding bij de Turkse consulaat wordt je ook automatisch dienstplichtig in Turkije, terwijl ik dat niet wil. Als je vervolgens je dienst niet voldoet kom je Turkije niet in als je op vakantie wil en wordt je direct aangehouden bij de Turkse douane. Ik hoop, dat Nederland en/of de regering zich gaat inzetten voor deze problematiek.

 2. Gewoon niet zeiken en doen, ben je een landverrader ofzo?
  Je mag blij zijn dat ze jou die mogelijkheid geven om het 21 dagen te doen, dus je moet gewoon niet zeiken..

  En verander je naam jongen, je bent absoluut geen satcommando, alleen in je dromen misschien of virtueel tidjens COD BLACK OPS..

 3. Ik ben een Nederlandse staatsburger, die geen dienstplicht in Turkije
  wil voldoen, omdat de 21 dagen die je in Burdur doorbrengt in mijn visie
  geen militaire dienstplicht is. Je betaalt een afkoopsom van € 5500,- waarmee
  je je dienstplicht termijn verkort. De afkooppremies brengt Turkije
  heel veel geld op. Het is een commercieel bedrijf geworden. Ik ben
  niet blij met deze ontwikkelingen. Een agent die 10 jaar agent is
  hoeft de dienstplicht niet te voldoen, maar de melkkoeien in
  Europa wel. Deze ontwikkelingen heeft niets te maken met vaderlandsliefde.
  Black Ops jij moet eerst leren te communiceren voordat je commentaar
  plaatst. Betaal jij € 5500,- voor mij dan voldoe ik direct mijn dienstplicht.
  Omdat je ook een grote mond hebt mag je voor de overige Turkse Nl ook betalen.

 4. ik ben een gozer die ook in Nederland is geboren en opgegroeid.ben ook in dienst geweest in TR voor 21 Dagen
  aantal jaren geleden ze wilden mij intervieuwen. ik heb nee gezegd omdat men het in de kwade dag licht wilde brengen
  ik ben met tegen zin gegaan maar ik ben wel als een vent uit gekomen. en kijk heel anders naar de maatschapij nu ik waardeer alles nu beter wat ik nu om me heen heb. Ze hebben mij een echte kerel/Gentelman van gemaakt. ik ben achteraf trots dat ik ben geweest.
  respect voor onze mehmetcikler
  voorbeeld voor de Nederlandse overheid om dienstpicht weer her in te voeren. dat men weer wardeering krijgt voor je medemens

 5. Wat is nou 5500 euro wat kost een onderdeel van een straaljager of wat kost de onderhoud. is een druppel op een gloeiplaat

 6. Ik heb ook respect voor de militairen, die in Turkije de militaire
  dienstplicht voldoen, maar er is veel ongelijkheid in Turkije
  m.b.t. dienstplicht. Een familie die geen geld heeft moet de zoon
  voor 15 maanden naar een zeer risicovolle gebied sturen
  en de families die buitengewoon vermogend zijn kopen de
  dienstplichttermijn af en vervullen de dienstplicht in een
  toeristische oord. Voor de mensen die zeggen, dat € 5500,-
  geen geld is, mogen wel al hun salaris doneren aan de
  families van de arme mensen. Zo toon je je solidariteit aan.
  Hoe verdien jij je geld ? (drugs, prostitutie, fraude) ? € 5500,- is geen geld ja.

 7. laat sommigen maar lullen over landverraad en trots, ontegenzeggelijke feit is dat het in landen waar mensen ECHT respect hebben voor de medemens en waar het economisch maar ook sociaal en politiek goed gaat, de dienstplicht wordt gezien als een onwenselijk en indien mogelijk direct af te schaffen gebeuren…Maar dan moet het ook op alle fronten goed gaan en niet selectief en ongelijk verdeeld. Want dan heb je altijd wel een reden voor het in stand houden van begrippen als eer en trots en zul je dat ook zogenaamd moeten verdedigen. En dan heb je een samenleving die mannen creëert door een staat/leger. De man is geen resultaat van zijn eigen kunnen en van zijn omgeving, nee de man wordt man in handen van de staat…

  dat is ook wel een erg oud Turks gebruik, dat slijt niet snel weg, maar gelukkig zie je hier en daar weldenkende, critische, geleerde en ervaren mensen die hier toch echt wel anders over beginnen te denken…

  Heb respect voor de keuzes en vrijheden van het INDIVIDU…moeilijk woord voor sommigen. Die zien dat gelijk als landverraad!

  het is mooi dat er mensen zijn die gezag en autoriteit aannemen voor wat het is en de autoriteiten ook op hun woord geloven. Zelfs in een land als Turkije waar de overheid en ook het leger bewijsbaar schuldig is aan het in stand houden van een vuile oorlog! En dit iedere keer weer beargumenteerd met het creeeren van angst en vijanden…Turkun Turkten Baska Dostu Yoktur. Daar geloven er nog steeds velen in!

 8. Je kan je Turkse paspoort laten vervallen, dan heb je geen last meer van niks. Denk je dat Turkije stelletje prutser Turken uit de Europa nodig heeft ofzo. Ik zie al de gemiddelde Tarkan Turk daaro rondlopen in Tunceli (pkk honden) gebied. Hahahahahah. In de leger gaan voor 15 maanden is geen kattepis, stelletje nietsnutten die hier een beetje interresant lopen te doen. Wil je niet dan niet wie zijn jullie wel dan niet. Ik lach echt diegene uit die hier interresant komt doen. De leger verdedigt je grenzen dat zijn ook gewoon 20 jarige jonge mannen, voor jouw 10000 anderen die het wel willen doen. Maar als jouw familie over 100 jaar Servier-Griek_Frans is (je weet hoe dat dan moet, vind je wel leuk denk ik) moet je jezelf de schuld geven en gelijk je achtenaam veranderen in miladopic :P.

  Kies ervoor. Niemand heeft jouw nodig.

 9. Tot en met het jaar dat je 38 jaar wordt kun je gewoon je Turkse nationaliteit opgeven. Dit doe je via het consulaat. Hiermee ben je ook af van het gezeik van de ” zogenaame” dienstplicht. Je kunt probleemloos naar Turkije blijven reizen: je mag echter niet, binnen 1 kalenderjaar of aangeslote periode van 1 jaar, langer dan 6 maanden in TR verblijven. Dan verval je weer in de handen van de TR autoriteiten.

 10. Denk je, dat het zo gemakkelijk is om afstand te doen van je Turkse paspoort en daarmee de dienstplicht. Tijdens mijn geboorte wordt een Turkse paspoort toegewezen. Ik wil graag zelf een keuze kunnen maken. Een Turkse paspoort kost alleen maar geld en levert niets op. In de Nederlandse paspoort staat, dat alle bevriende landen van Nederland vrije toegang moeten geven en bijstand moeten verlenen aan de dragers van de Nederlandse paspoort. Staat een dergelijke melding ook in de Turkse paspoort ?? In Nederland ontvang je salaris ook als je 8 maanden je militaire dienstplicht voldoet. Geldt dat ook voor de Turken in Nederland, die in Turkije de dienstplicht moeten voldoen ?? Nee, wij moeten € 5500,- betalen + € 500,- vliegticket + € 500,- eten/drinken. Als Turkije mij elke maand € 1200,- betaalt netto, wil ik ook wel 15 maanden dienstplicht voldoen, maar we zijn melkkoeien voor de officieren in TR geworden. En het heeft niets uit te staan met vaderlandliefde.

 11. als je al typetjes als Rotterdam e.d. serieus moet nemen met hun gezeik over vaderlandsliefde of quasi idealen bla bla dat is het Turkse staatsburgerschap dus 5500 Euro waard afgaande op de nu bestaande wetten…

  Rotterdam, turklugumun degerini 5500 Euroya indirgeyen bir yapiya para kazandirmamak bence cagdas bir Turk gencinin yapacagi en guzel hareket olur…

  Ik zou iedereen willen oproepen om hiertegen te protesteren. Maar ja, dat levert je zo een gezeik op. Turkije erkent geen gewetensbezwaren wat dat betreft kan je het in het rijtje dubieuze landen als Israel, Korea, en een aantal andere militaristische samenlevingen scharen!

 12. Ik heb vandaag gebelt met de Turkse consulaat inzake het opzeggen c.q. afstand doen van mijn Turkse paspoort c.q. Turkse nationaliteit. Ik word automatisch doorverbonden met een callcenter in Ankara. Je kan nu geen telefonisch contact meer krijgen met het consulaat in Deventer.
  Ze zeggen, dat je 2 tal formulieren moet invullen, zodat je afstand kan doen van de Turkse nationaleit en je moet heel veel officiele internationale documenten laten vertalen door een beedigde vertaler (wat is het dan het nut van een internationale officiele document). Kortom je maakt kosten kosten kosten. Ze weten ook niet wanneer je uitslag krijgt van de republiek Turkije en/of de Turkse consulaat. M.a.w. of je aanvraag is ingewilligd.
  Je krijgt er zoveel stress van en je moet telkens in je buidel tasten om de formulieren te laten vertalen en foto’s te laten maken. Ik heb geen enkele binding met Turkije.

 13. Beste Zonnetje, laat je niet ontmoedigen! Even flink doorpakken! Het was bij mij binnen 3 à 4 maanden gepiept. Het belangrijkste is, dat je gelijk alle vereiste documenten bij je hebt. Zie hieronder welke dat zijn.
  1) het te vertalen document is het volgende:ga naar het gemeentehuis van de plaats waar je woont en haal daar een document waarin staat, wanneer je naar Nederland bent gekomen (tenzij je in NL bent geboren) en vooral ook op welke datum je het Nederlanderschap hebt verkregen. Dit document dient vertaald te worden naar het Turks door een beëdigde tolk. Dit kost ongeveer 35 euro.
  2) Een van de andere belangrijke voorwaarden is, dat wil je deze procedure kunnen starten, eerst het vervullen van je militaire dienstplichtverplichting dient uitgesteld te zijn bij het Turkse consulaat. Maar dat kan allemaal geregeld worden in dat zelfde bezoek, mits je maar wel de voor het uitstellen van de dienstplicht benodigde documenten bij je hebt.

  3) Nederlands paspoort meenemen

  4) Turks identiteitsbewijs meenemen

  5) Neem stuk of 6 pasfoto’s mee

  6) Geld meenemen

  SUCCES!

 14. Geachte Heer/ Mevrouw,

  mijn man zet op dat moment in dienst in Burdur. ik wil graag een leuke kaart sturen naar hem, kunnen jullie mij aub helpen aan een adres van de camp in Burdur.

  Met vriendelijk Groet,

  Rajaa Topkaya,

 15. Geachte heer/ mevrouw

  ik had een vraag misschien dat iemand me ermee kan helpen,
  wil graag de leger in maar weet niet precies waar ik moet wezen.

 16. Ik ben van mening dat de Turkse dienst plicht voor Europese Turken met dubbele nationaliteit, waarbij je tussen de 5000 en 7000 euro moet betalen, gewoon een commerciële spelletje is. Het is zelfs nu zo dat als je rond 42 ste leeftijd gaat je 10.000 euro moet betalen en als je rond de 45 ste leeftijd gaat 15.000 euro. Dit is gewoon inkomsten voor Turkije en het spekken van het staatskas. Jongeren worden gewoon beïnvloed met mooi filmpjes over militaire dienst en worden hersens spoelt, zodat zij die geld betalen, maar als je naar het Turkse nieuws zender kijkt, zijn al die hoge generaals corrupt en worden steeds opgepakt omdat zij buiten hen boekje gaan. Die Generaals moeten nou de juiste voorbeeld geven, moet ik daarvoor al die geld geven??? Echt niet. Dan maar niet met vakantie naar Turkije. Ik ga echt niet de Turkse staatskas spekken. Voor diegene die het wel doen en denken dat zij als man eruit komen na dienst….Droom maar lekker verder en betaal je maar blauw….Hahahaha….

 17. Voor de gene die woorden gebruikt als ”NAAIEN en GENAAID worden………..kijk eens in de spiegel en vraag je zelf af……….wie wordt er nou ECHT genaaid???
  Jij sukkel !!!

  Als je echt vaderlands liefde hebt ga je 15 maanden in dienst,en niet 3 weken met een houten geweer rondlopen.
  En als je 100% een domme Turk bent,ga je terug naar Turkije. Heb RESPECT tegenover de Turken die zich niet willen laten naaien door het Turkse leger,en zich willen aanpassen in Nederland.

 18. Ik heb als 22 jarige destijds mijn Turkse paspoort ingeleverd, ben nu 44 en vind het echt jammer dat ik dat paspoort niet bezit. Het voelt gewoon niet goed, je bent een Turk en ik zou het graag willen als ik niet werd gechanteerd door het belachelijke dienstplicht gezeik. Ik zag dat toen als een gigantisch probleem en nu nog steeds. Waarom geld betalen en drie weken je in je ass laten nemen door officieren die geen bal om je geven, ik zal jullie vertellen waaom. Geld !!
  En dat is nou precies waarom mijn nekharen nog steeds overeind staan, zolang Turkije absurde eisen stelt aan zijn onderdanen in het buitenland zal ik nooit overwegen mijn Turkse paspoort aan te vragen. Ik hoop oprecht dat er een nieuwe wetgeving komt die dit verbied, ik verzeker jullie ik zal mijn paspoort met trots ophalen. Dus geen onzin betalingen aan de staatskas, geen 3 weken rampetampen in mijn ass, maar gewoon een paspoort !!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here