Viering 50 jaar Turkse migratie in Deventer Schouwburg

0

De Stichting Turkse Senioren Overijssel (TSO) en de Deventer Schouwburg organiseren 17 januari een feestelijke bijeenkomst in verband met 50 jaar migratie uit Turkije. In de schouwburg is een visuele presentatie van 50 jaar Turkse migratie met beeldmateriaal uit Deventer en andere steden in Overijssel.

De Turkse consul-generaal en burgemeester Heidema van Deventer houden een toespraak. Na het officiële gedeelte is het concert ‘Heimweeliederen’. Het Nederlands Blazers Ensemble speelt samen met beroemde zangeressen uit Turkije (GülsevenMedar) en Nederland (Karsu Dönmez en IldaSimonian), aangevuld met vier gastmusici op Anatolische instrumenten, onder wie blaasmusicus EmrahOguztürk uit Deventer.

Op de bijeenkomst biedt de Stichting Turkse Senioren Overijssel de gemeente een brochure aan over de kwetsbare positie waarin de eerste generatie Turkse migranten in Overijssel zich bevindt. “Die mensen zijn nu zeventig jaar en ouder. Het is een kwetsbare groep. Ze zijn meestal laag opgeleid, spreken niet of nauwelijks Nederlands, hebben vaak een onvolledige AOW en geen aanvullend pensioen. De kinderen en kleinkinderen zijn meer Nederlander dan Turks en hebben hun eigen leven. Daardoor is de mantelzorg voor deze groep vaak beperkt. Dat leidt steeds vaker tot schrijnende gevallen”, aldus TSO-voorzitter HasanGülsen. Overijssel telt zo’n 10.000 Turkse 50-plussers en ongeveer 2.000 Turkse 70-plussers.

De organisatie nodigt iedereen uit die geïnteresseerd is in of betrokken is bij de Turkse medeburgers en hun cultuur om naar de bijeenkomst en het concert te komen. Daarnaast hoopt de TSO dat veel Turken van de eerste generatie en hun (klein)kinderen naar de schouwburg in Deventer komen om met elkaar ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen.

De bijeenkomst op zondag 17 januari is van 13.30 tot 17.00 uur in de grote zaal van de Deventer Schouwburg. Kaarten zijn verkrijgbaar via de Deventer Schouwburg en diverse Turkse organisaties. Prijs: € 5,00 (voorverkoop) of € 10,00 (op 17 januari aan de kassa van de schouwburg).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here